Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barn och ungdomar får fortsätta spela

På torsdagen gav Folkhälsomyndigheten klartecken för barn- och ungdomsfotboll att sparka i gång. Däremot är det fortsatt stopp för elitfotboll.
Anders Tegnell under en av Folkhälsomyndighetens pressträffar.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Barn och ungdomar får nu spela fotboll.Foto: BILDBYRÅN

Det är fritt fram för barn och unga att spela både träningsmatcher och tävlingsmatcher i fotboll. 

Beskedet meddelades av Anders Tegnell under torsdagens presskonferens. 

– Riskerna med såna här matcher är inte så stor. De är inte så smittsamma i de åldersgrupperna, inte så många som tittar på. Då var det bättre att öppna upp, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Regeringens beslut om att begränsa folksamlingar till 50 personer samt införandet av en rad restriktioner som att hålla avstånd har lett till att både herrallsvenskan och damallsvenskan skjutits upp. Men vad som har gällt på lägre nivå och på barn- och ungdomsnivå har tolkats olika. Någonting som Anders Tegnell uppmärksammade under torsdagens presskonferens. 

– Man upplevde att det fanns en gråzon. Det var otydligt. Skillnaden mellan våra allmänna råd och de rekommendationer vi gick ut med gick inte riktigt ihop. Så då har vi fört samtal med riksidrottsföreningen bland annat om det här. Vi har kommit fram till att vi måste vara tydligare, säger Anders Tegnell. 

Inte så stora risker 

Folkhälsomyndigheten tycker att det är så pass viktigt för barn och unga att röra på sig att man nu säger att det är fritt fram för både träningsmatcher och tävlingsmatcher. 

– Vi tycker att det är viktigt att ungdomar och barn kan fortsätta med sitt idrottande. Riskerna med såna här matcher är inte så stora. De är inte så smittsamma i de åldersgrupperna, inte så många som tittar på. Då var det bättre att öppna upp helt. 

Samtidigt betonade Tegnell att man fortsatt måste följa 50-personergränsen, att man inte ska dyka upp om man har symtom och att det måste finnas bra hygienförutsättningar. 

På seniornivå är det nu ett totalstopp för all slags matchverksamhet både i tränings- och tävlingssammanhang. 

– Seniormatcher får man vänta med tills läget är betydligt lugnare, säger Anders Tegnell. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.