Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frida Karlsson: ”Jag är sugen på utmaningen”

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Peter Holgersson AB / Peter Holgersson AB

Under fredagen drog den stora löpartävlingen Lidingöloppet i gång.

Och ett av de stora namnen som är på plats för att delta är skidstjärnan Frida Karlsson.

– Jag är sugen på den här utmaningen, säger Frida Karlsson på en presskonferens.

Lidingöloppet 2019 är det 55:e i ordningen och i år räknar arrangörerna med runt 35 000 löpare. Under helgen kommer en rad olika distanser att avverkas av flera olika klasser. Och som affischnamn har tävlingen i år skidstjärnan Frida Karlsson. Hon ställer i år upp för nionde gången. 

– Jag har alltid haft en kärlek för den här typen av löpning. Att bara dra på sig löparskorna hemma och sticka ut i skogen. Det har kanske alltid varit det jag gillat mest med träningen hemma, säger Frida Karlsson. 

Frida Karlsson är mest känd som skidåkare och efter vinterns succé i VM I Seefeld blev hon snabbt namnet på allas läppar. Men det har inte alltid varit självklart att valet till slut skulle falla på skidåkning. 

– Det är först nu det varit självklart att det skulle bli skidor. Innan har jag hållit på med alla möjliga sporter. Det var när när jag valde skidgymnasiet som jag verkligen valde riktning. Innan var jag öppet för allt och löpning var en av mina favoriter. 

LÄS MER: Chockad av strorbråket: ”Han fick inte stanna”

”Frida är verkligen en förebild”

Men även om det unga stjärnskottet nu valt väg kommer löpningen fortsätta att utgöra en stor del av Frida Karlssons liv. Och Lidingöloppet kommer att fortsätta vara en tradition – inte bara för Frida utan för hela familjen. 

– Vi har haft lite släktträff. Jag har släkt i Östergötland och Småland och då brukar vi alltid samlas här på Lidingöloppet. Det var väl därför jag började redan i F10-klassen. Vi ska träffas här som vanligt, det är tradition nu. Mamma springer 15 kilometer och min lillasyster springer 1,7 kilometer. 

Ninna Engberg är generalsekreterare för Lidingöloppet och hon är glad över att ett känt ansikte på plats. 

– Det är förebilder som unga behöver och de behöver förebilder som idrottar, så att de rör på sig. Frida är verkligen en förebild. 

Hon fortsätter: 

– Det är en utmaning att få de yngre att börja springa. Det blir lätt stillasittande. Vi vill uppmana ungdomar och yngre att springa och röra på sig. 

Hur lockar man den målgruppen? 

– vi jobbar väldigt mycket med skolorna och jag tycker det är så roligt med Frida Karlsson. Som sprungit och vunnit sen hon var nio år. Nu är hon elit. Börjar man i rätt tid så.

Frida Karlsson ska i år springa 30 kilometer. Men det finns gott om andra distanser om man känner att det är lite för lågt. Ninna Engberg tycker att alla som är de minsta sugna ska ta sig till Lidingö. 

– Kom hit, titta på naturen. Många är rädda för att det är så mycket backar. Men man kan gå upp för backarna om man inte känner sig tillräckligt tränad. Kom ut hit och upplev naturen och stämningen. Det är fantastiskt. Vi har 100 000 besökare Unde de här dagarna. 

LÄS MER: Johaug om Karlsson: ”Det tror jag blir svårt”