Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Freddie, 10, är Sveriges yngsta motocrosstjärna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Freddie tillsammans med pappa Sebastian, mamma Anna och lillasyster
Foto: Privat/Privat
Freddie Bartlett, 10, är en lysande talang inom motocross
Foto: Yamaha/Yamaha
Freddie Bartlett har höga ambitioner: ”Vill bli världsmästare”
Foto: Yamaha/Yamaha

Freddie Bartlett, 10, vann sitt första race i motocross när han var fem år. 

Sen dess har han, trots sin unga ålder, tävlat på hög internationell nivå.  
Och stjärnföraren har fortsatt stora ambitioner:
– När jag blir äldre så vill jag bli världsmästare och köra för ett stort team. 

Motocross-generna har alltid funnits i familjen Bartlett. 

Pappa Sebastian har kört en hel del själv och när Freddie var lite drygt tre år gammal fick han testa att köra en mindre variant för första gången. Sonen fastnade direkt för sporten och är nu den yngsta svensken att tävla i motocross på så hög internationell nivå. 

Den tioåriga talangen är en del av Yamahas barn- och ungdomssatsning bLU cRU, vilket gjort att han trots sin unga ålder redan har sett mycket av de stora arenorna. 

– Det roligaste är att tävla, resa och att träffa vänner runtom i hela världen och köra på nya banor, säger Freddie Bartlett. 

Fick inte tävla utomlands – bytte till dansk licens

Freddie Bartlett föddes i Sverige men då hans pappa är från England så flyttade familjen dit under en period och det var där som Freddies karriär började.

– Freddie tävlade jättemycket i England och körde sitt första race när han var fem år. Vi märkte att han kunde köra ganska bra så han gick vidare och tävlade i Frankrike när han var sju år och vann ett litet världsmästerskap för barn kan man säga. Det var kul. Sen vann han sina tävlingar i England och blev British Champion, säger Anna Petersson, mamma till Freddie. 

Om Freddie Bartlett

Freddie var yngsta deltagare att medverka vid Manchester Arenacross 2017 där han tog körde en pallplats. Ifjol tog han hem en titel i Arenacross. 


Utöver det är han både vinnare i Swedish Mx master 2018 och i de danska mästerskapen. 

När familjen flyttade tillbaka till Sverige runt 2018 så blev det varse om att saker och ting fungerade annorlunda. Freddie var nämligen för ung för att få tävla internationellt enligt det svenska licenssystemet. 

– Jag vann allt i Sverige och då ville vi testa att köra utomlands, typ EM och sådant. Men vi fick inte det för det var tolvårsgräns för att få tävla utomlands. Sen bytte vi till en dansk licens, då kunde vi tävla utomlands, berättar Freddie. 

”Vill bli världsmästare” 

De fick hjälp av en dansk klubb som gav Freddie en tävlingslicens som möjliggjorde internationella tävlingar. Licens hindrar honom dock från att just nu tävla på svensk mark, något som gör att det blir en hel del resande för hela familjen. 

– Först hade vi en gammal skåpbil. Den hade vi ganska många år. Det var sängar i den men vi hade ingen toalett, inget vatten och ingen värme. Men vi fick hjälp av mina föräldrar att köpa en husbil för några år sedan. Det är jättebra. Lyx för oss! utbrister Anna Petersson. 

Det är minst sagt en annorlunda vardag för en tioåring men Freddie Bartlett lever sin dröm och cirka tio gånger per år blir det resor till tävlingar i allt från Barcelona till Paris. I år var egentligen tanken att han med hjälp av Yamaha skulle få möjligheten till fler tävlingar i Europa, men de planerna har av förklarliga skäl fått läggas på is. 

Men lita på tioåringen som har stora ambitioner för framtiden. 

– Jag vill ställa upp i Loretta Lynn's i USA, det är en större tävling dit alla som är snabba åker. Det är typ det största racet, det är där man får chans att synas lite, det är mycket på tv och Youtube. Och bra resultat i EM nästa vill jag ha, då kommer jag att vara den yngsta med modellen YZ85. När jag blir äldre så vill jag bli världsmästare och köra för ett stort team, avslutar Freddie Bartlett. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.