Victoria Sandell, som tidigare hette Svensson i efternamn, har en fotbollsresumé som få. På 166 landskamper mellan 1996–2009 gjorde hon 68 mål. Länge bildade hon ett av världens giftigaste anfallspar tillsammans med Hanna Ljungberg. Silvret från VM 2003 blev kronan på deras verk.
Under två säsonger har den tidigare landslagsstjärnan tränat Tyresö, och de senaste månaderna letat nytt jobb inom fotbollen (hon är anställd 50 procent på Svenska fotbollförbundets utbildning- och utvecklingsavdelning).
Men när toppklubbarna runt Stockholm har tränare med långa kontrakt samtidigt som pandemin grasserar, blev det naturligare för Victoria Sandell att titta vad som fanns i hennes absoluta närhet – Farsta i södra Stockholm (familjen bor i Farsta strand).
Hennes två barn (Olle, 12, och Saga, 10) spelade redan i stadsdelens lag, FoC Farsta. Och när sedan klubbens ordförande, Geir Stakset, letade efter någon som kan få fart på dess damverksamhet var saken klar.
Fokus också på annat än fotboll
FoC Farsta är dock inte som vilken klubb som helst. Att ligga i en socioekonomiskt mixad del av Stockholm gör att fokuset också måste inriktas på annat än enbart fotboll.
Det handlar om att hjälpa och hitta de som riskerar att hamna snett och är på gränsen till utanförskap. Förenklat uttryckt ska ungdomar strunta i att gå till centrum och hänga – och i stället ta sig till fotbollsplanen och köra för fullt.
Fostra och utbilda är två ord som återkommer när SportExpressen pratar med Geir Stakset och Victoria Sandell.
– Till vardags jobbar jag mot polis och socialtjänsten gällande gängavhopp. När jag klev in i Farsta var det den delen jag kunde bistå med. Vi har många inom fotbollen, från barn till unga vuxna, som har drag eller är antisociala. De lär sig i hemmet eller i sin miljö där de växer upp att leva på ett kriminellt sätt. Att få in dem i föreningslivet, få dem att lära om och få en ny skola i livet är en av de viktigaste delarna jag kan bistå klubben med, förklarar Geir Stakset.
Han fortsätter:
– Om vi som förening kan få till starka band med vår förort kan vi hjälpa till att bromsa den negativa utvecklingen med kriminalitet och utanförskap. Otrygghet är en stor bov i dramat. Att låta de minsta barnen sälja kakor i förslagsvis tunnelbanan där mycket folk rör sig skapar en trygg miljö. Knarklangarna kränger ogärna knark bredvid kaksäljande barn.
Famnen är öppen för samtliga
Tidigare var det så att de som inte passade in sökte sig bort från FoC Farsta. Nu öppnas alltså i stället famnen för dem.
Detta bland annat via vad som kallas Sociala fonden. Där kan de som inte har råd med till exempel medlemsavgiften och fotbollsskor få det de behöver.
2016 beslöts att dra i gång dambollen i Farsta. Fyra år senare tar Victoria Sandell alltså emot den passningen. I januari tillträder hon som projektledare.
– Man säger att alla ska vara med så länge som möjligt. Och det vill vi. Men det är inte lika för alla, det finns alltid någon som sticker ut – en Asllani eller Zlatan. Vi vill inte tappa någon. Inte den som ”bara” är där för att en kompis spelar, och inte heller de som verkligen vill. Jag upplever att de vi tappat är de som vill lite mer. Då kanske vi måste höja nivån på träningarna. En förutsättning för att lyckas med det är att vi har bra utbildade ledare. Som i nästa steg ger bra utbildade spelare, säger Victoria Sandell.
”Vickan”: ”På hög nivå inom några år”
Hon menar vidare:
– Vi jobbar mycket med nivåindelning i ett försök att behålla de som vill utmanas lite mer. Det är som i skolan, de som ligger lite längre fram får svårare uppgifter. Förhoppningen är att vi har ett damlag på hög nivå inom några år. Om vi har det, så kommer de tjejer som börjar spela fotboll i FoC Farsta se att man kan gå hela vägen till ett damlag utan att byta klubb. Om de sedan tar ytterligare ett kliv till ett elitlag är det ett kvitto på att vi har gett spelaren en bra utbildning.
Blir ungdomarna imponerade när de förstår att du är en tidigare landslagsstjärna, ”Vickan”?
– Tjejerna tycker det är häftigt att jag spelat VM-final. Killarna med, men de vill även veta om jag träffat Zlatan. Och då kan jag svara att det har jag...
SÅ SKA FARSTA FÅ TJEJERNA ATT STANNA
Geir Stakset, ordförande i FoC Farsta FF:
”Vi ska se till att ha förebilder, det vill säga ett damlag. Då kan alla de som börjar spela fotboll på tjejsidan se att det går att fortsätta hela vägen upp.”
”Vi ska öppna upp mellan lagen. Vilket innebär att den som ligger absolut längst fram i sitt eget lag ska kunna träna och spela matcher med de som är ett år äldre för att få en större utmaning. Parallellt med detta vill vi också få tjejer att spela med killar som ytterligare en brygga.”
”Vi anställer 'Vickan' nu för att spetsa till klubben i sin helhet och få en högre kompetens i träningsdelen, och bygga bättre fotbollsspelare.”