Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fotbollsklasserna dras ned: ”Hur tänker ni?”

Markus Vilmar, 15, har gått i Aspuddens fotbollsklass. Foto: Madelene Fens
Foto: Mikkel Bigandt

De populära fotbollsklasserna på Aspuddens skola, som har funnits i nästan två decennier halveras till hösten. 

Det eftersom att skolan måste ta hänsyn till närhetsprincipen och att profilklasser är exkluderande. 

Beslutet har fått elever och ledare att reagera starkt.

– Varför ska inte min lillasyster, som också spelar fotboll, få samma förutsättningar som jag att lyckas? säger Markus Vilmar, 15 år, elev på skolan. 

Simon Tibbling, Bröndby, Irma Helin, Djurgården och John Guidetti, Deportivo Alavés, är bara några av våra svenska fotbollsprofiler som gått i fotbollsklass på Aspuddens skola. En klass där man tränar fotboll två gånger i veckan, både tjejer och killar, något som har varit populärt genom alla år.

Men till hösten halveras fotbollsklasserna på skolan. Från att det har funnits två profilklasser, kommer skolan nu endast kunna erbjuda en klass framöver. 

– Våra rektorer har fått propåer från tjänstemännen att vi ska fasa ut fotbollsklasserna i Stockholms stad. Det är för att vi ska ta hand om de lokala som bor i närområdet, vilket vi gör, men ändå fattas det elever, säger Jens Wallin som har arbetat på Aspuddens skola i 18 år. 

Han fortsätter:

– Det är jättekonstigt att vi inte får ha fotbollsklasser när alla ungar tycker det är jätteroligt och vi skulle lätt kunna ha två eller tre fotbollsklasser till. Det finns inget vettigt i det här beslutet som tagits.

”Det är bara positiva effekter” 

Jens Wallin berättar att det finns många fördelar med att ha kvar fotbollsklasserna, bland annat har det en positiv inverkan på betygen. 

– Överlag har idrottsklasser bättre betyg än vanliga för de rör sig mer och är mer pigga på lektionerna. Det är bara positiva effekter.

Han fortsätter:

- Det finns många som har det svårt i skolan som går i fotbollsklass och det gör att de anstränger sig lite mer och faktiskt kommer till skolan, säger Jens Wallin.

Tror du att ni kan påverka beslutet med den här protesten?

– Ja, annars skulle vi inte vara här. Irma Helin har även gjort lite Facebook-uppror. Precis som Greta (Thunberg), hon gick ut så folk fick upp ögonen för miljön. Folk måste få upp ögonen för hur barn har det i skolorna i Stockholm i dag. Vi har för lite hallar och för lite rörelse här. 

Ni har blivit inspirerade av Greta? 

– Ja, hon är en idol. Hade Greta haft ett parti hade hon kommit in i riksdagen. 

India, 15: ”Det är vår framtid”

En av ungdomarna som vill ha kvar fotbollsklasserna är India Söderström Kowet, 15 år. Hon spelar i Djurgården och har gått i fotbollsklass på Aspuddens skola. 

– Jag har fått gå med folk som haft samma intresse, jag har fått nya förebilder och lärarna är inte som vanliga lärare. Man kan prata med dem som om de vore kompisar, säger hon.

India Söderström Kowet har precis gått ut skolan, nu kämpar hon för att de yngre eleverna ska få samma möjlighet som hon har fått. 

– Vi ska få göra det vi tycker är kul. Vuxna ska inte få bestämma vår framtid, för det är vår framtid och det är vårt val. Vi vill ju spela fotboll. 

Sköter du inte skolan får du inte träna 

En annan elev på skolan som också protesterar mot beslutet är Markus Vilmar, 15.  

– Jag älskar att spela fotboll och det har jag gjort så länge jag kan minnas. Utan fotbollsklassen hade det varit väldigt jobbigt för mig. Det har gjort att jag kan fokusera på både skolan och fotbollen, sköter du inte skolan får du inte träna. Jag är väldigt tacksam för att jag fått möjligheten att träna fotboll här, säger han. 

Vilmar skickar även över en passning till politikerna. 

– Hur tänker ni helt ärligt? Varför ska inte min lillasyster, som också spelar fotboll, få samma förutsättningar som jag att lyckas? Jag tycker det är jättekonstigt. 

Inga planer på att ta bort fotbollsklasserna

Lee Orberson som är grundskoledirektör på Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad, säger att det inte finns några planer på att helt ta bort fotbollsklasserna.

– Det som sker är att vi måste säkerhetsställa att de elever som är folkbokförda i Stockholms stad har rätt till en elevplats nära hemmet. Och att vi som huvudman kan säkerställa rätten till utbildning. Det är ett kontinuerligt arbete och är inte riktat mot fotbollsprofiler, säger Lee Orberson.

Beslutet att ta bort fotbollsklasser på Aspudden skolan är enligt Lee Orberson enbart för att alla elever som har rätt till en plats ska få en plats på skolan. 

– De behöver de här elevplatserna. Dels har de en elevantalsökning i området men också många elever som börjar årskurs sju de kommande åren från skolans eget låg- och mellanstadium. Om en elev har börjat på en F-9 skola kan skolan inte skriva ut de eleverna och säga att de inte längre har en plats. 

Ser ni någon problematik i att dra ner på de här klasserna? 

– Det finns ett stort värde i att ha den här typen av utbildningar med färdighetsprov. Det finns ingen inriktning att vi principiellt inte ska ha sådana. Men det som styr är att vi behöver säkerställa rätten till utbildning och alla utbildningar med färdighetsprov gör att andra elever som skulle ha rätt till att gå på skolan inte kan det. Det till förmån för elever som kanske inte är folkbokförda i Stockholm. 

Han fortsätter:

Färdighetsprovet är det enda urvalskriteriet som skolan får använda på de här utbildningarna och då kan elever från en annan kommun få en plats och då utesluts elever i närområdet. För att de elever som antas har större färdigheter. Så det är en balans. 

Relativa närhetsprincipen:

Huvudregeln är att ett barn ska placeras i den skolan som vårdnadshavaren önskar att barnet ska gå på. Det får inte medföra att ett annat barns rätt till att gå i skolan närmast hemmet åsidosätts.

Källa: Stockholm.se

Det innebär att ett barn inte får bli utan en plats i skolan som ligger närmast för att ett barn från en annan del av landet exempelvis kommer in i en fotbollsklass på grund av större färdigheter.

LÄS MER: John Guidetti: ”Det var här jag träffade min fru”