Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Förutsätter att man ska kunna hitta en lösning”

Idrottsministern Amanda Lind
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Boovallen har blivit en symbol för debatten kring idrottsytor i städerna.
Foto: Olivia Åkerlund

Boovallen i Nacka har blivit en symbol för bristen på idrottsytor i storstäderna.

Det efter att ljudet från fotbollsspelare barn klassats som industribuller.

Nu kommenterar idrottsministern Amanda Lind den allt mer infekterade situationen.

– Det är väldigt viktigt att man ska kunna idrotta i städer och jag förutsätter att man ska kunna hitta en lösning framåt, säger Amanda Lind.

Turerna kring Boovallen i Nacka är många. Grannar till fotbollsplanen anser att ljudnivån från barnen är för hög. Efter att ha fått frågan prövad i mark- och miljödomstolen slog även domstolen fast att så är fallet. Barnens ljudnivå likställs med industribuller. 

Utgången har lett till begränsade träningstider och bullerplank kring Boovallen. Situationen har rört upp mycket känslor då det redan finns ett stort underskott av idrottsytor i Stockholm. Barn blir nekade att vara med i idrotter på grund av platsbrist och vissa barn får längre att åka till sina träningar. 

Mattias von Malmborg som ligger bakom Facebookgruppen ”Rädda Nackaidrotten”och som är en av de mest drivande personerna i debatten kring idrottsytorna i Stockholm, har länge varit kritisk mot bland annat stadsplaneringen i staden. 

– Är barnbuller likvärdigt med industribuller? Det är det naturligtvis inte. Men det finns anledningar till varför folk blir irriterade. Det finns inte tillräckligt med ytor att vara på. Helt plötsligt finns det hundra barn på en elvamannaplan och det är klart att det är påfrestande för alla. För föreningslivet och närboende. Det är konsekvenserna för att det inte byggs nytt. 

Amanda Lind: ”Barn ska kunna idrotta även i städer”

Även Amanda Lind nämner en växande befolkning som en utmaning och understryker hur viktigt det är att problemet blir löst.

– Det är väldigt viktigt att man ska kunna spela fotboll och idrotta även i städer och jag har förstått att det finns ett pågående arbete för att titta på den här frågan. Nu har vi en växande befolkning och vi vill ju att barn och unga ska kunna röra sig, säger idrottsministern Amanda Linn när hon kommenterar situationen.

Efter att ljudnivån från barnen klassats som industribuller står det nu klart att Nacka kommun får prövningstillstånd i högsta instansen, mark- och miljööverdomstolen. Men vad som kan göras för att undvika att fler idrottsanläggningar hamnar i samma situation kan Amanda Lind inte svara på. 

– Det här är en fråga som jag vet att man kollar på hos ansvariga myndigheter. Det är ju mycket en myndighetsutövningsfråga så jag ska inte föregå den diskussionen. 

Tycker du att ljud från barn kan likställas med industribuller?

– Hur man tolkar lagstiftningen är en sak men för mig som idrottsminister är det ju självklart viktigt att vara tydlig med att man ska kunna idrotta och att barn ska kunna idrotta även i städer. 

LÄS MER: Beslutet om Boovallen prövas i högsta distans 

LÄS MER: Försvinn från Boovallen, försvinn från våra barn

Det här händer med Boovallen efter beslutet

Barnens ljud klassas som industribuller vilket påverkar förutsättningarna att kunna idrotta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.