Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Fortfarande långt efter – det sitter i väggarna”

Maria Strandlund Tomsvik
Åsa HedinFoto: Svenska tennisförbundet

Tennisen nämns ofta som en av de mest jämställda världssporterna.
Men i Sverige tog det 114 år för att Tennisförbundet att få en kvinnlig ordförande.
– Idrotten har kommit långt men vi är fortfarande långt efter vad gäller jämställdhet på maktpositioner, säger Maria Strandlund Tomsvik, före detta tennisproffs.   

Inom tennisen har det funnits en hel del kvinnliga tennisspelare internationellt som banat väg för andra samt satt fokus på jämställdhet och kvinnors rättigheter inom sporten, till exempel spelare som Billie Jean King. 

På senare år har dessutom stora affischnamn som Serena Williams och Caroline Wozniacki fått stor uppmärksamhet och sporten är bland de mer jämställda vad gäller prispengar och relationer på planen. 

I styrelserummen har det dock varit trögt men nu Svenska tennisförbundet (SvTF) nu röstat fram den första kvinnliga ordföranden i sin 114 år långa historia. 

Hon heter Åsa Hedin och tog för drygt år sedan plats i styrelsen för första gången. 

”Det sitter i väggarna” 

Maria Strandlund Tomsvik, före detta tennisproffs och expertkommentator, välkomnar Åsa Hedin samtidigt som hon betonar att tidigare ordförande Thomas Wallén gjort ett jättebra jobb.

Men hon tror att det här är ett steg i rätt riktning för sporten: 

– Jag tror att det betyder väldigt mycket att vi försöker bryta sådant här som suttit så hårt i väggarna. Först och främst tror jag att hon är väldigt bra i den här positionen men jag tror att det är en väldigt sund markering att vi måste tänka hela vägen. 

Varför tror du att det har tagit så lång tid att få en kvinna på den häst positionen?

– Jag tror att det är ett gammalt sätt att tänka, det sitter i väggarna liksom. Idrotten har kommit långt men vi är fortfarande långt efter vad gäller jämställdhet på maktpositioner när det gäller inflytande. Det här är ett steg i rätt riktning. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.