Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvinn från Boovallen, försvinn från våra barn

Så påverkas Boovallen av beslutet.
Foto: Olivia Åkerlund
Foto: Olivia Åkerlund

För ett par veckor satt jag på ett flygplan på väg hem från Grekland med min familj.

I vanlig ordning hade jag noga kalibrerat resan hem till Sverige.

Rad ett för en stolrad mindre, godis i byxfickorna och fulladdade paddor. Jag har blivit en rutinerad trebarnspappa vid här laget.

Vad jag däremot aldrig kommer kunna styra över är vilka som trots allt bokar platserna runt en. Man kan aldrig veta om första klassens surkäring sitter i nära anslutning till ens platser eller om muttrande surgubbar ockuperat grannsätena.

Just den här gången hade vi otur.

Mina döttrar var visserligen ganska lugna, men det hjälper inte när barnhatet frodas i stolarna bredvid vid minsta decibelhöjning. Suckarna och stönandet från den skäggiga gubben närmast mig var till slut så djupa att de blev till rena brölningar.

LÄS MER: ”Hela `Vi känslan`i föreningen tas bort” 

Tusentals barn drabbas

Det är bara att konstatera att de bittra, arga (oftast äldre) personerna som inte klarar av barnläten finns precis överallt; på flygplan, restauranger, gator och torg. Och runt Boovallen. Den korta historien om Boovallen, en fotbollsanläggning i Nacka kommun, är att ”grannar” tycker att barnen låter för mycket vilket efter några politiska svängar nu lett till att verksamheten måste begränsas.

Tusentals barn drabbas.

Den redan hårt ansträngda, fotbollsälskande kommunen Nacka, där klubbarna redan sliter för att få ihop verksamheten med skrala plan- och anläggningsförutsättningar, ska dra ner på fotbollsspelandet! Det är fan så man baxnar.

Stockholm är i det stora hela en stad som hatar idrott lika mycket som grannarna runt Boovallen. I en jämförelse med Göteborg saknas 24 fotbollplaner, 45 idrottshallar och 10 ishallar för att komma upp i samma antal invånare per idrottsanläggning.

Då ska ni veta att Göteborg inte direkt är paradiset på jorden för idrottsälskare.

Detta i en tid då vi alltså har stora problem med vår folkhälsa. Stillasittandet ökar i takt med att surfplattor och mobiltelefoner tar upp våra barns dagar allt mer.

 

LÄS MER: ”Stolligt att stoppa fotboll för att grannarna störs” 

 

Löser aldrig det verkliga problemet

Nu verkar det som att domen kring Boovallen kan bli prejudikat för ett helt land. Och lösningen är faktiskt overkligt hjärndöd; bullerskydd!

Bara runt Boovallen beräknas bullerskyddet kosta 10-12 miljoner kronor. I min kommun i Salem har politikerna äntligen fått arslet ur, så att säga, och planerar att anlägga en av kommunens invånare högt önskad fotbollsplan. Den totala kostnaden? Inte ens nära de 10 miljoner som bullerskyddet i Nacka skulle kosta.

De kan göra hur många bullermätningar de vill, politiker kan prata om ”oacceptabla ljudnivåer” och göra mätningar runtom i Sverige, men vi kommer aldrig lösa det verkliga problemet; barnhatet.

Ett skott i krysset, ett målbrottsvrål från en fjortonårig, puberterande målvakt, ett högt och tydligt ”passa hem” klockan 21:30 på en fotbollsplan i Sverige kan aldrig vara ett problem. Aldrig.

Nej, problemet är ni, alla surkäringar och surgubbar. Den enda rimliga lösningen på det som nu blivit enorma bekymmer för Sveriges idrottsklubbar (som om de som fanns inte var nog) är att ni måste leta upp barnfria zoner, förslagsvis en skog, och flytta dit. Försvinn från Boovallen. Försvinn från våra barn.

 

LÄS MER: Barn kan nekas spela: ”Vi tvingas leka Gud”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.