Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föreningsidrotten förevigas genom ett nytt fotoprojekt

Projektet ska till slut bli en fotoutställning.Foto: Mikkel Bigandt / Mikkel Bigandt

Från Norrbotten till Skåne. Den tionde oktober 2020 blir en speciell dag. Då ska den svenska föreningsidrotten förevigas i ett unikt projekt – på 37 olika platser.

Det med hjälp av 20 fotografer. 

– Det är fantastiskt hur mycket idrott som pågår i vårt land under en enda dag, säger Stefan Bergh, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet.

Det svenska föreningslivet och den svenska idrottsmodellen är något som vi är ensamma om i hela världen. Totalt har idrottsrörelsen drygt tre miljoner medlemmar, den engagerar mer än hälften av alla barn och ungdomar och varje dag går över 150 000 människor till sin förening för att träna eller tävla. Det här vill ideella Folkspel tillsammans med Riksidrottsförbundet och Bildbyrån uppmärksamma. 

– Det är fantastiskt hur mycket idrott som pågår i vårt land under en enda dag. Och dessutom mångfalden av idrotter och av människor som är med i vår folkrörelse. Ibland måste man kanske stanna upp för att verkligen uppskatta det. Det här ett spännande sätt att lyfta de människor som faktiskt utgör idrottsrörelsen och det ska bli kul att se vad fotograferna lyckas fånga, säger Stefan Bergh, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet.

Ska bli en fotoutställning 

Bildbyrån, som är landets ledande leverantör av sport- och idrottsbilder, kommer att ha drygt 20 fotografer som besöker 37 evenemang på lördag. Syftet är att försöka dokumentera en helt vanlig dag i idrottsrörelsen bortom alla mål, sekunder och millimetrar.

– Vi på ideella Folkspel arbetar för att idrotten ska kunna fortsätta vara den positiva kraft i samhället som den alltid varit. Som breddidrottens genom tiderna största bidragare av växtkraft i form av överskottet från våra produkter så är det fantastiskt att få dokumenterat den glädje som idrotten skänker så många från norr till söder, säger Henrik Lindroth, marknadschef på Folkspel. 

Det går att följa fotografernas olika nedslag i förenings- Sverige under hela lördagen på  endagidrott.se. Tanken är att allt material ska bli till en fotoutställning till våren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.