Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förbundskaptenen: ”Han var som en extra pappa”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

De som håller på med sport har alla börjat någonstans. 

Kristján Andrésson är förbundskapten för herrlandslaget i handboll och nybliven tränare i det tyska storlaget Rhein-Neckar Löwen.

Han började sin karriär i HK Eskil där ”Hasse Leo” har varit en förebild.

– Han var som en extra pappa där under många år, säger han. 

Kristján Andrésson är förbundskapten i det svenska herrlandslaget i handboll. Han har flera säsonger som huvudtränare i Eskilstuna Guif. Och nu är han även klar som tränare för den tyska storklubben Rhein-Neckar Löwen där många svenska spelare redan spelar. Målvaktsparet Mikael Appelgren och Andreas Palicka,  vänstersexan Jerry Tollbring och Jesper Nielsen. Även Albin Lagergren kommer att ansluta till 2020. 

Två år på Island och ett år i Linköping. Annars har han varit staden Eskilstuna trogen. Han har bott i staden i 35 av 38 år. Från 2007 till 2016 var han huvudtränare i Guif. 

– Både jag och min fru gillar Eskilstuna. Vi har våra familjemedlemmar, syskon och föräldrar som fortfarande bor i staden. Det är hemma, säger han. 

Kristján Andrésson berätttar om hans tid i HK Eskil och relationen med ”Hasse Leo”. Foto: Rasmus Karlsson

Alla börjar någonstans i sin karriär. Kristján Andrésson började sin i HK Eskil som ung. En person som har stått honom nära och betytt mycket för honom är Hans Göran ”Hasse Leo” Leonardsson. 

– Hasse har alltid brunnit för Eskil. Han var den som brann mest. Och det var han som fick oss i 81-laget att tycka att handbollen var viktig. Hasse såg till att vi åkte på en del turneringar tillsammans och skapade en bra sammanhållning.

– När det var lediga veckor som sportlov, påsklov och röda dagar såg han till att vi kunde träna extra. Han har alltid varit ambitiös och älskat handboll och älskat HK Eskil, berättar han. 

Hur började du lära känna ”Hasse Leo”? 

– Hasse lärde jag känna som förälder först och främst. Jag och hans son, Andreas Stockenberg, spelade fotboll tillsammans. Sedan var det i fyran eller femman som Andreas tog med mig på en handbollsträning med HK Eskil. Efter ett tag blev Hasse våran tränare. Det var då vi blev mer seriösa och ambitiösa och Hasse låg bakom en stor del av det med sitt driv.

”Hasse Leo” och en ung Kristján Andrésson. Foto: Privat

”Hasse Leo” var Kristján Andréssons tränare i ungefär sex år. Från 13 års ålder tills han fyllde 19 då han flyttade till Eskilstuna Guif för seniorhandboll. Och förbundskaptenen ler och pratar gott om ”Hasse Leos” engagemang för klubben och hur man skulle uppföra sig. 

– Det var väldigt viktigt att vi skulle sköta oss som lag, handbollsspelare och som människor. Det är inte värt att vinna om man inte är omtyckt som vinnare var en filosofi han hade. Han tyckte vi skulle vara vinnare – men också goda förebilder för yngre personer. 

Vad har Hasse Leo betytt för dig personligen? 

– Jättemycket. Han såg alltid till att alla var delaktiga i laget på ett eller annat vis. Han såg till att handbollen var rolig. Det var han var den som såg till att vi tyckte att handbollen var viktig. Sedan har jag tagit med mig mycket ledaregenskaper som jag har nytta av i dag. Han var som en extra pappa där under många år med tanke på att man hängde så mycket med varandra i sporthallen och på olika turneringar. 

Hasse berättade att den som lärt honom mest om ödmjukhet är du, vad säger du om det? 

– Om Hasse säger så tror jag på det. Jag har varit så pass nära honom att jag inte kunnat fejka någonting. Jag gillade filosofin att om man är vinnare så ska man vara en uppskattad vinnare. Hasse är en av många förebilder jag har haft med mig under uppväxten och som har format mig. 

Kristján Andrésson trycker på vikten av att ha ideella krafter i föreningar och att det krävs mycket tid för att hålla en klubb som HK Eskil flytande. 

– Det finns inte så många kvar som kan göra den arbetsinsatsen han har gjort. Han var fantastisk i den roll han hade. För honom är HK Eskil viktigt. Han byggt mycket av sin egen identitet därifrån. Han älskar Eskil och Eskil ska vara glada att de har haft Hasse, säger han.