Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbundets oro: ”Ser en stor fara”

Fotbollsförbundet är oroliga för att beslutet om Boovallen ska drabba andra föreningar. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Boo FF har tvingats att flytta på många matcher på grund av begränsade plantider.Foto: Olivia Åkerlund

Efter debatten om Boovallen ser Stockholms fotbollförbund en fara gentemot andra idrottsklubbar. 

Det eftersom att närhet är en viktig del för att barn ska idrotta.

– Det är i praktiken, där ute i verkligheten som barn och ungdomar inte kommer få ha närhet till planer, det är där det blir problem, säger Björn Eriksson, förbundschef på Stockholms- fotbollsförbund.

135 matcher tvingas flytta från Boovallen efter beslutet om begränsade plantider. Stockholms fotbollförbund flyttar betydligt fler matcher än så. Det är inte det största problemet. Däremot finns det en oro angående barn och ungdomars närhet till sporten. 

– Flytta matcher kan vi hantera. Men att barn och ungdomar inte kommer få ha närhet till planer, det är där det blir ett problem. Vi vill att barn och ungdomar ska kunna idrotta i närheten där de bor. Att de ska kunna cykla eller gå till träningarna, säger Björn Eriksson. 

LÄS MER: Thomas Wilbacher: ”Försvinn från Boovallen, försvinn från våra barn

”Många kommer få åka långt”

Förbundet lägger ut matcher på de planer som de får av kommunen att lägga matcher på. De försöker lägga dem så nära lagen som möjligt.

– Det kommer bli många som kommer få åka långt. Boo FF får spela sina hemmamatcher på Nacka IP och jag förstår att det inte känns så roligt för dem. I Sverige ska det vara lätt att idrotta. Men det är snarare tvärtom, säger Björn Eriksson. 

Björn Eriksson berättar att planer finns och i nuläget kan de få ut sina matcher i Stockholm. Men det som har hänt Boovallen kan ge konsekvenser längre fram för många av Stockholms idrottsklubbar. 

–Det är i praktiken, där ute i verkligheten som barn och ungdomar inte kommer få ha närhet till planer, det är där det blir problem. Men det är klart om de som händer i Boo händer i andra föreningar, blir det ännu färre planer. Då kommer vi få lägga matcher på måndagar och tisdagar för att serien ska gå runt. Och då är det ju kanske 20 lag som inte kan träna. 

LÄS MER: Klubben räddade Birgittas liv – hittade hem i klacken 

Kan även påverka tränarna

Håkan Pontén Andersson är sportchef (förening) på Stockholms fotbollförbund. Men innan han kom till förbundet var han sportchef för Enskede IK. 

– Efter att det här hände ute i Boo, så var man ju orolig att det här skulle hända i Enskede också. Med tanke på att man vet om att grannar har klagat till Enskede IK. Men det har inte hänt något nu. Men det är klart att de är oroväckande, säger Håkan Pontén Andersson. 

Det är många idrottsplatser som ligger i närheten av boenden, Enskede IP är en av dem. 

– Det är oroande för Stockholmens fotboll, helt klart. Vi ser väl en stor fara rent generellt.

Björn Eriksson får frågan hur detta kan påverka tjejer och killar som spelar fotboll. 

– Om det blir längre till planerna och det blir planbrist, så tror jag färre kommer spela fotboll. Träna på en åttondelsplan eller halvplan det är en stor skillnad på kvalitén. 

Han fortsätter: 

– Jag tror också det blir svårare att locka till sig fotbollstränare på dem kompromisserna. Det är inte lika roligt att vara tränare om förutsättningarna är dåliga, säger Björn Eriksson. 

LÄS MER: ”Jag ville spela, men ingen tog emot mig” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.