Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbundet: ”Tråkigt för den det drabbar”

Lotta Amnestål, kommunikatör på Svenska RidsportförbundetFoto: Svenska Ridsportförbundet
Sadlad häst under ett träningspassFoto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Ung ryttare rengör ett tränsFoto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Hästjobb utomlands är populärt bland unga men det finns stora risker om man hamnar hos oseriösa arbetsgivare. 

Svenska Ridsportförbundet menar att de är måna om att alla i branschen behandlas rättvist och med schysta villkor. 

Samtidigt poängterar de att de inte är någon arbetsgivarorganisation: 

– Avtal görs mellan arbetsgivare och arbetstagare oavsett om det är nationellt eller internationellt, säger Lotta Amnestål, kommunikatör på förbundet. 

SportExpressen Föreningsliv kan berätta om hästintresserade ungdomar som tar sig utomlands för att utvecklas inom ridsporten. I intervjuer med unga tjejer som arbetat som hästskötare och beridare framkommer det att det är lätt att hamna fel och hos oseriösa arbetsgivare, särskilt om man inte har kontakter inom branschen. 

Svenska Ridsportförbundet menar att det ingår i deras utbildningar vad man bör tänka på i ett ridsportrelaterat yrke. Där får man tillgång till utbildningsmaterial som berör hästvälfärd och säkerhet för häst och människa samt arbetsmiljö.

Vidare poängterar de att det är viktigt att den som söker arbete tar referenser på blivande arbetsgivare och har koll på vad som gäller med försäkring och avtal. 

”Jobbig upplevelse att vara hemifrån och utsatt”

Många som vill utvecklas, framför allt som ryttare, uppmuntras att ta sig utomlands för att lära sig mer, men Lotta Amnestål, kommunikatör på förbundet, menar att det i slutändan hänger på avtalet mellan parterna själva. 

– Vi är ingen arbetsgivarorganisation, avtal görs mellan arbetsgivare och arbetstagare oavsett om det är nationellt eller internationellt. Med det sagt, vill vi självklart att det även i vår bransch ska gå rätt till och att de som arbetar med häst ska behandlas rättvist och med schysta villkor.

Hur ser ni på att unga personer, med och utan kontakter, hamnar hos oseriösa arbetsgivare utomlands?  

– Det är tråkigt för den som det drabbar oavsett ålder. Det är en jobbig upplevelse att vara hemifrån och i ett utsatt läge. Det kan, trots att referenser med mera är bra, vara så att den man kommer att arbeta hos inte uppfyller det som sagts.

Förbundets svar om arbetet utomlands

Om man råkar ut för en oseriös arbetsgivare utomlands, finns det stöd eller råd att finna hos ert förbund då? 

– Om det skulle hända går det bra att höra av sig till oss, antingen via telefon, mejl eller på annat sätt. Vi kan hjälpa till att hitta rätt kontakt, myndighet eller ge stöd på annat sätt. Svenska Ridsportförbundet har även en Medlemsombudsman som kan ge föreningar och enskilda medlemmar stöd i olika frågor.

Har ni någon övergripande koll på hur era medlemmar som arbetar utomlands har det? 

– Vi har regelbunden kontakt med dem som tävlar internationellt, antingen som egna företagare eller som anställda.

Skulle det vara möjligt för er som förbund ha en liknande kontakt eller kontaktperson för de som väljer att åka utomlands och jobba som hästskötare? 

– Det går bra att höra av sig till oss, antingen via telefon, mejl eller på annat sätt. Det är svårt för oss att ha en utsedd kontakt, när frågan eller frågorna kommer hänvisas de till den som är bäst lämpad att svara.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.