Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbundens vädjan: Barn måste få träna inomhus

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Idrottens plats under coronapandemin har varit och är omdiskuterad.

Inomhusidrotterna har blivit hårt drabbade när hallar över hela Sverige har stängt igen. 

Nu skriver flera förbund ett öppet brev till regeringen. 

”Regeringen måste öppna upp för idrott även inomhus om inte barnens hälsa ska bli lidande på lång sikt”, skriver förbunden. 

Det öppna brevet till statsminister Stefan Löfven och regeringen publicerades under onsdagsförmiddagen och är undertecknat generalsekreterarna för basketbollförbundet, simförbundet, handbollförbundet, gymnastikförbundet och innebandyförbundet. 

I brevet vädjar förbunden att ta tillbaka rekommendationen som rör inomhusidrotten som innefattar att ”all verksamhet som drivs av staten, regioner och kommuner och som inte är nödvändig omedelbart bör stängas ned fram till den 24 januari”.

Förbundet understryker att idrotten är en tillflyktort för många barn och att hälsan både på lång och kort sikt riskerar att äventyras för dem som inte får träna. 

”Redan innan pandemin så var barnen i Sverige bland de mest stillasittande i Europa och ju längre idrottsanläggningarna är stängda desto större blir risken att fler barn drabbas av fysisk och mental ohälsa”, skriver förbunden. 

Uppmaningen: ”Öppna hallarna omedelbart”

I brevet hänvisar generalsekreterarna även till Bris som skriver i en artikel från den 10 december att ”ångest” är det vanligaste sökordet som lett barn in till Bris hemsida under 2020. De skriver också att man som förbund är rädda för att tappa en eller flera generationer i idrotten, vilket de säger skulle innebära stora konsekvenser för folkhälsan.  

”För många barn är skolan och föreningslivet ofta den plats där barnet kan få sin trygghet. Att stänga ned idrottsanläggningar berövar alla dessa barn en av de glädjefyllda och trygga platserna de har.”

Generalsekreterarna understryker att man har förståelse för att alla måste göra allt man kan för att stoppa smittspridningen och att föreningarna gjort stora anpassningar för att kunna fortsätta bedriva sina verksamheter. De hönvisar också till Folkhälsomyndighetens uttalanden om att barn in te bidrar till smittspridningen. 

”Allt detta görs för att erbjuda barnen den träning och det sammanhang som är så centralt - för vissa barn till och med livsavgörande. Visst går det att till viss del genomföra verksamheten digitalt eller utomhus, men för väldigt många idrotter är det näst intill omöjligt att bedriva en glädjefylld och meningsfull verksamhet dit barnen vill gå om man inte får tillgång till inomhusanläggningar”.

Förutom sin vädjan till statsministern och regeringen avslutar förbunden även med att uppmana samtliga kommuner att öppna upp sina idrottsanläggningar omedelbart. 

Generalsekreterarna bakom brevet

Fredrik Joulamo, Generalsekreterare Svenska Basketbollförbundet.

Pelle Malmborg, Generalsekreterare Svenska Gymnastikförbundet. 

Robert Wedberg, Generalsekreterare Svenska Handbollförbundet. 

Mikael Ahlerup, Generalsekreterare Svenska Innebandyförbundet.

Mikael Jansson, Förbundschef Svenska Simförbundet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.