Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förbunden larmar: ”Läget är akut nu”

Centerpartisten Karin Ernlund är idrottsborgarråd i Stockholm.
Foto: Henrik Juhlin / Centerpartiet
Basket är en av de sporter som många unga söker sig till.
Foto: BJÖRN TILLY / © BILDBYRÅN
Fotbollen i Stockholm letar planer till alla ungdomar som vill träna och spela.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Nio idrottsförbund i Stockholm har gått samman för att sätta press på politikerna.

Skälet: Den ökande bristen på planer, rinkar och hallar för stadens unga i samband med träning och matcher.

– Situationen är akut, säger Lasse Sandström, ordförande för Stockholm basket.

Han får medhåll av idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C):

– Detta är den absolut största frågan för idrottandet i Stockholm.

Minskningen av idrottsaktiviteter bland unga blev allt tydligare under andra halvan av det första coronaåret, det vill säga 2020.

Över en halv miljon färre idrottsaktiviteter och sex miljoner färre deltagartillfällen registrerades det året. Det  konstaterade Riksidrottsförbundet i mars 2021.

Men i takt med att restriktionerna hävdes under den senare delen av förra året hittade ungdomar tillbaka till idrotten.

Hos vissa förbund med en beskedlig ökning. Hos andra med en betydligt rejälare. Något SportExpressen skrev om i december.

Till exempel hör Svenska basketbollförbundet till de senare. Tillströmningen har varit så stor att man i Stockholm och kranskommunerna haft problem med att ta hand om alla som vill ägna sig åt sporten.

– Jag har aldrig upplevt något liknande, förklarade Angelica Gabrielsson, sportchef i Täby basket.

Ordföranden: ”Har jobbat i två år”

Lasse Sandström är ordförande för Stockholm basket. Han har sett hur svårigheterna med tillgång till träningsanläggningar och träningstider för idrottande ungdomar var ett problem även långt före pandemin.

Nu har hans förbund och åtta andra – bland annat innebandy, fotboll, ishockey och handboll – slutit sig samman för att lyfta frågan. 

Och sätta press på politikerna – framför allt idrottsborgarrådet i Stockholm, centerpartisten Karin Ernlund.

– Vi har jobbat ungefär två år med det här projektet. Vi vill att kommunerna ska bygga hallar, men vi arbetar även med privata initiativ. Nu ska vi träffa politikerna i maj, då förhoppningsvis pandemieländet är över. Och vi måste ju träffa båda sidor, eftersom vi inte vet vilka som regerar efter valet, säger Lasse Sandström.

– Skälet till vårt initiativ är just bristen på anläggningar. Vi kan ju inte göra något när vi inte har någonstans att vara. 

Hur akut är problemet?

– Det finns idrotter som måste ställa in för att de inte kan ta emot fler ungdomar. Så situationen är akut. Samtidigt är den inte lättlöst, det tar lång tid att bygga den typ av anläggningar vi behöver. 

Vilket förbund ligger mest risigt till?

– Jag tycker alla ligger dåligt till. Fotbollen till exempel vill ha 20 fullstora planer. Det är många som måste få veta att idrotten bidrar med något, och inte bara är en kostnadspost. Vi håller inte på med elitidrott, utan breddidrott.

Idrottsborgarrådet: ”Absolut största frågan”

Lasse Sandström menar att han från de styrande i Stockholm ”fått bra respons”.

En av politikerna med ansvar är Centerns Karin Ernlund, idrottsborgarråd.

Hon är väl medveten om idrottsförbundens svårigheter.

– Detta är den absolut största frågan för idrottandet i Stockholm, bristen på bokningsbara hallar. Och det gäller alla idrotter, konstaterar Karin Ernlund.

Varför är det så här?

– Det beror på att staden växer. Det bor väldigt många barn och unga i Stockholm och vi har historiskt sett inte byggt i takt med den växande befolkningen. Vilket gjort att vi inte har kunnat möta det stora behov som finns.

”Investeringsbudget på fyra miljarder”

Karin Ernlund menar att det i nuläget går att göra tre saker.

– Vi måste först och främst se till att vi bygger och investerar mer i idrottsanläggningar. Vi har nu en investeringsbudget på fyra miljarder fram till 2026 i stadens egen investeringsbudget.

Hon väljer att kalla det ”historiskt mycket”.

För det andra konstaterar Karin Ernlund att det finns en hel del privat kapital som vill vara med och investera.

Det tredje är så kallade quick fix, alltså snabba lösningar.

– Det går på ganska många ställen göra ganska enkla och kanske tillfälliga lösningar för att snabbt få till mer idrottsytor.

Vad tänker du i första hand på då?

– Vi har till exempel satt upp en tillfällig konstruktionslösning på Kärrtorps IP, som innebär att vi nu har en ishall där. Det tog fyra månader att få upp den, och den kostade ungefär tio miljoner. 

– Dessutom hittar vi tillfälliga ytor där vi lägger begagnat konstgräs. Som på Haga BP.  Dessutom ser vi till att snöröja fotbollsplaner, så att det går att träna utomhus på dem även under vintern.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.