Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbunden: ”Finns ett stort mörkertal”

Björn Eriksson, tävlingschef Stockholms fotbollförbund
Foto: Stockholms fotbollförbund
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

SportExpressen Föreningslivs granskning visar att det förekommer rasism under matcher på barn- och ungdomsnivå.

Samtidigt säger förbunden att anmälningar till disciplinnämnden som rör rasism inte är särskilt vanligt förekommande. 

– Det finns ett stort mörkertal tror jag. Det är klart att vi har en liten uppfattning om att det förekommer men det är rätt sällan som det når oss, säger Björn Eriksson, tävlingschef Stockholms fotbollförbund. 

”Vi fick höra efter matchen av föräldrar att våra spelare blivit kallade för ”svartingar””.

Citatet kommer från del 1 i SportExpressens granskning av rasismen inom barn- och ungdomsfotboll där föreningar i och omkring Stockholm, Göteborg och Malmö berättar om sina vittnesmål. 

Samtidigt säger förbunden att få anmälningar kommer in till disciplinutskotten. 

– Av de 700 disciplinärendena är det kanske 100 som rör ungdomsfotbollen och långt ifrån alla rör rasism. Man blir utvisad om man kallar någon något rasistiskt eller ojämnställt men det är inte jättevanligt, inte i ungdomsserierna, säger Björn Eriksson, tävlingschef Stockholms fotbollförbund. 

Vet du om det förekommer i de lägre åldrarna?

– Det finns ett stort mörkertal tror jag. Det är klart att vi har en liten uppfattning om att det förekommer men det är rätt sällan som det når oss. Det är som sagt ett stort mörkertal, vi vet inte så mycket om det.

Björn Eriksson säger precis som ett par av klubbarna att förortslag kan tycka att det finns ett visst obehag i att besöka lag från områden med färre personer med invandrarbakgrund. 

– Ja, vi har haft några sådana exempel där klubbar från förortsområden åker till Stockholms finare områden och de tycker att det är jobbigt att åka dit. Det inte ovanligt att det kommer från föräldrarna vid sidan av. Vi vet att det här är ett problem men det är en del av ett stort problem för oss. Det är en del av hela matchmiljön där rasismen är en del, sen är det rätt mycket annat i andra delar. 

Väntar en längre avstängning om man blir fälld

Mats Hansson, tävlingsutvecklare och sekreterare i disciplinnämnden, Skånes Fotbollförbund, har även han en uppfattning om att det finns ett mörkertal. Det är också svårare att anmäla någonting om domaren inte uppfattat det. 

– En enskild spelare är ju en berörd part och har spelaren uppfattat någonting som olämpligt kan man göra en anmälan. Sen är det ju så att det är mycket, mycket svårare att behandla ett ärende som kommer från en spelare som är part i målet. En enskild spelare är ju i princip jävig. Det krävs att en oberoende part uppfattat det för att det ska få en fällande dom i princip. Domaren är ju den parten som är opartisk. En spelare behöver oftast ha ett oberoende vittne för att kunna få en fällande dom. 

Av de omkring 700 anmälningarna som kommer in till Skånes fotbollsförbund handlar det oftast om könsord eller incidenter som inträffat i spelet. 

– Det är ett fåtal ärenden som handlar om rasism per år. Men det värsta fallet är det vi pratar om nu, rasism. Då har man en längre avstängning att vänta om man blir fälld för det. Det ser vi mycket allvarligt på. 

Föreningarnas ansvar att se över publiken 

Christoffer Boström är sekreterare i disciplinnämnden i Göteborgs fotbollsförbund. De får in omkring 400-500 anmälningar per år. Han förklarar att när det är publik som beter sig illa går det först och främst inte till deras utskott. 

– Skulle man få in den informationen som berättar att publiken betett sig illa eller någon annan runtomkring kan man ju även ta upp det som ett tävlingsärende. Det är föreningarnas ansvar att se över publiken. I disciplinutskottet är det spelare och ledare vi behandlar. 

Men förbundet kan inte straffa enskilda individer i publiken som exempelvis föräldrar?

– Nej det kan man inte.

När tycker ni att man ska anmäla?

– Det är upp till varje individ, men om man blivit kränkt eller oavsett vad det gäller är man absolut välkommen att anmäla det. Det är svårt att svara generellt men jag skulle säga om man blivit utsatt eller kränkt på ett sätt man inte tycker är okej så är man alltid välkommen att inkomma med en skrivelse till oss, säger Christoffer Boström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.