Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En vidrig kultur – fått familjen att må dåligt”

Hockeypappan Niklas Forsman från Bålsta berättar om tidig utslagning, mobbning och toppning som han sett på nära håll när hans fyra sönder spelat.Foto: Thomas Kingdahl
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Toppning, tidig utslagning och mobbning.

Nu berättar pappan Niklas Forsman, 49, från Bålsta om ungdomshockeyns baksida.

– Jag har sett föräldrar gråta när deras tioåriga barn inte fått spela. Det här är en vidrig kultur som fått min familj att må dåligt under många år, säger Niklas Forsman.

I vinter kommer Niklas Forsman och hans familj inte att gå och titta på ungdomsmatcher i ishockey.

De fyra sönerna som är i de yngre tonåren, har slutat att spela.

– Det har varit en jobbig tid, inte bara för mina fyra grabbar, utan även för mig och min fru, säger Niklas Forsman.

SportExpressen möter hockeypappan i en ishall i Stockholm.

Det är dagen efter finalerna i TV-pucken.

– Hockeyn kan vara mycket bra och det finns mycket glädje i sporten. Men blir det ingen ändring för ungdomshockeyn så kommer sporten att dö ut. Så här som det är nu kan det inte få fortsätta, säger Niklas Forsman. Det finns så många problem som fortsätter år efter år.

Han spelade själv hockey i Heby när han var liten grabb.

– Alla fick spela och alla utvecklades olika snabbt. Så kommer det alltid att vara. Men det fanns alltid plats för alla som ville vara med. Så är det inte i dag.

Niklas Forsmans fyra söner har spelat i en rad olika klubbar.

LÄS MER: Född i fel månad – då petas barnen 

”Problem över hela Sverige”

Hockeypappan från Bålsta, några mil utanför Stockholm, berättar om en utbredd hård kultur bland tränare, ledare och unga spelare.

– Det här är ett problem som finns över hela Stockholm, ja över hela Sverige. Men det är nästan ingen som vågar stå upp och säga som det är. Det kommer inte att gynna sporten i framtiden.

Hans fyra söner har slutat att spela ishockey. I dag håller alla på med andra lagidrotter.

– Ingen av killarna hade någon glädje kvar och ville sluta.

Hockeypappan berättar om den ena historien värre än den andra.

– Jag har sett på nära håll hur väldigt små barn inte fick spela matcher på två månader för att deras klubb toppade laget och bara spelade med två femmor. Om små barn som inte fått spela matcher eller åka på cuper med sina kompisar.

Niklas Forsman berättar även om tidig utslagning och om mobbning.

– Vissa barn behandlas som stjärnor innan de knappt har lärt sig att åka skridskor. De här barnen vet att de får göra vad som helst och till och med mobba andra barn utan att någon ledare griper in.

LÄS MER: Stjärnan ratades från att spela TV-pucken

Toppa laget är vanligt

– Det finns knappt någon tränare jag mött hittills på ungdomsnivå som inte har toppat laget och behandlat barnen olika. Allt går hela tiden ut på att vinna matcher. Och till alla pris. Men det finns några undantag - och de vet att jag inte räknar in dem här.

Hur har du reagerat när du på nära håll sett vad som utspelat sig i dina söners lag?

– Jag har försökt hålla mig undan och inte agera förrän mina grabbar kommit hem själva och berättat vad de råkat ut för. Då har jag varit på möten med föräldrar, tränare och ledare och tagit upp de problem som funnits.

Hur har det tagits emot?

– Nästan alla föräldrar har en åsikt. Jag har sett föräldrar sitta på läktaren och gråta när deras barn inte får vara med. Barnen gråter också. Men sedan när det är möten och frågor om toppning och utslagning ska tas upp är det ingen som vågar säga något.

Niklas Forsmans söner har själv råkat illa ut för att deras pappa varit kritisk till klubbarnas verksamhet.

– De har inte varit välkomna tillbaka till klubben eller så har de blivit utfrysta. Det här är jag inte ensam om att se, men jag är trött på att problemet med tidig utslagning av barn som ibland inte ens fyllt elva år, inte tas upp offentligt.

Hur mådde dina fyra söner när de spelade hockey?

– Alla hade en passion, men de tappade glädjen när de till slut inte kände sig viktiga. Barn tycker hockey är roligt, de vill träna och spela matcher. Men toppningar och utslagning gör att det dödar glädjen och lusten att spela.

LÄS MER: Ungdomsverksamheten ska rädda Gif ur krisen

Niklas Forsman: ”Vi är bedrövade”

Hur har du själv mått?

– Inget vidare. Både jag och min hustru har mått dåligt under flera år. Vi har varit ledsna och bedrövade över den situation som råder inom hockeyn. Och jag vet att det här inte är ett problem bara där mina grabbar spelat. Det finns över hela landet. Jag har varit ute på så många cuper och camper och träffat föräldrar som tycker precis som jag.

Vad ska man göra åt problemet då när tioåriga spelare inte får vara med?

– Det här först och främst en fråga för Svenska ishockeyförbundet och distriktsförbunden. De måste gå ihop och dra upp riktlinjer hur man ska bedriva ungdomsverksamheten. Det måste också ställas högre krav på ledare och tränare.

– Förbundet måste följa upp varningssignaler, det kravet tycker jag att man måste kunna ställa för våra barns skull. Som det har varit låter förbunden och Riksidrottsförbundet allt falla mellan stolarna.

Hur menar du då?

– Jag har själv varit med om när barn mobbar andra barn och ledarna blundar. Och när man kontaktar förbund i rop på hjälp finns ingen. Det räcker inte att du är en tränare eller ledare som kan åka skridskor. Det krävs så mycket mer för att skapa glädje och harmoni för att alla bara ska vilja fortsätta när de bli äldre.

Nu har dina grabbar slutat med hockey. Hur är livet i dag?

– Mycket enklare. Vi mår bra. Hetsen och pressen är borta. Men problemet kvarstår. Man ska inte kunna utesluta barn från hockeylag när de är tio, elva år. Hockeyn måste agera nu innan det är för sent.

Barn som är födda tidigt på året ratas i prestigefyllda turneringen TV-pucken

SportExpressens granskning visar att en klar majoritet av spelarna i turneringen är födda tidigt på året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.