Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De spelar i sexan – men har över 10000 följare

Lagkamraterna i KGIF:s A-lag står och snackar i halvlek.
Foto: Sebastian Bergenwall
Herrarnas A-lag lämnar planen efter vinst med 2-1 mot Norra Härene i säsongspremiären 21/22.
Foto: Marcus Andersson
Jonathan Bergenwall startade Kållandsöns GOIF:s tiktok i mars 2021. Nu har kontot 10 000 följare.
Foto: Marcus Andersson

Kållandsö GOIF är en liten fotbollsklubb, men har blivit desto större på sociala medier. Med nästan 10 000 följare på Tiktok slår de både AIK och Djurgården i följarantal. 

Klubbens mest sedda video har över 2,4 miljoner visningar. 

– Det är helt sjukt, säger Jonathan Bergenwall, en av grundarna.

Kållandsö är en ö i Vänern med omkring 1100 invånare. Öns fotbollsklubb Kållandsö GOIF har nästan tio gånger fler följare på sociala medier- plattformen Tiktok än vad ön har invånare.

– Det är väldigt imponerande att ett lag i division 6 har sådan hög kvalitet på sina klipp och en spridning som endast de största klubbarna i Norden kan matcha, säger Erik Dahlbeck från TikTok Sverige i ett pressmeddelande.

En av grundarena av kontot är 24-årige Jonathan Bergenwall. Bergenwall och en lagkamrat tyckte att klubben borde synas med på sociala medier.

I mars laddade de upp sin första video. Ett halvår senare lägger Bergenwall ner runt 10 timmar i veckan på klubbens Tiktok. 

– Det har gått bra nästan från start vilket har varit jättekonstigt, säger han. 

Har över 2,4 miljoner visningar 

Klubbens mest sedda video har över 2,4 miljoner visningar. Klippet visar en domare som under matchen delar ut flertalet gula och röda kort. 

– Det finns flera domslut från den matchen som folk vill diskutera i kommentarerna, berättar Bergenwall. 

Den första videon som fick sådan spridning var en personlig video om Bergenwalls resa inom klubben. På åtta månader gick han från 126 kilo till 91 kilo efter att ha återupptagit träningen med klubben, efter tio års uppehåll. 

Videon var först tänkt att publiceras på hans privata konto, men han valde sedan att i stället lägga upp den på klubbens gemensamma. 

– Det är väldigt mycket kärlek i kommentarerna så det är bara kul, säger han. 

En annan anledning till att klubben väckt stor medial uppmärksamhet är deras anläggning. 

– Vi har fått utmärkelse för den flera gånger och det kommer kommentarer nästan varje vecka om att vi har en fin anläggning eller fin arena. Det är ju kul, med tanke på att vi är väldigt stolta över den.

Tatuerade in klubbnamnet: ”Betyder ju någonting”

Lagets konto har, vid tid för publicering, 9955 följare. Det är fler än både AIK och Djurgårdens officiella Tiktok-konton. För killarna i laget handlar det inte bara om att det är roligt att filma videos. 

Vad har klubben betytt för er spelare? Ni som lägger så mycket ideell tid i föreningen. 

– Jag och ett par killar till är uppvuxna i klubben. Jag spelade från att jag var fem till att jag var tolv år. Sedan började jag igen när jag var 22, men några utav dom vet jag har spelat hela tiden. Det var en lagfest i våras där fyra stycken tatuerade in ”KGIF” på kroppen. Så klubben betyder ju någonting. Det måste den ju göra, eller så är de bara väldigt dumma, säger Bergenwall och skrattar.


LÄS MER: Måns Möllers kritik: ”Ville inte ta ansvar” 

LÄS MER: ”Mitt höftben känns som en kexchoklad” 

LÄS MER: Svan siktar på VM-titeln: ”Chansen finns definitivt” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.