Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Finns säkert mycket mer som jag kan göra”

Ludwig Augustinsson tror att herraspelare kan göra mer för jämställdheten inom fotbollen.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Brommagirls tackar fansen efter lördagens segermatch.Foto: Stadium

I helgen slog BrommaGirls publikrekord i elitettan med 2206 åskådare på plats. 

Kampanjen att byta namn från Brommapojkarna är ett steg i någonting som spelarna hoppas blir ett långsiktigt jämställdhetsarbete. 

Ett arbete som även klubbens tidigare spelare står bakom.

– En av de viktigaste frågorna i fotbollen i dag att tjejerna ska få det lika bra som vi, säger Felix Beijmo.

Som ett led i kampanjen ”The future is equal” spelade BP:s lag I elitettan I specialdesignade tröjor i helgen. I stället för att det var Brommapojkarna som klev ut på planen mot Morön var det nu BrommaGirls. På plats var några av klubbens tidigare spelare som lyfte fram hur viktigt initiativet är.

– Det är skönt att komma hem till Grimsta, det är som hemma och det vi gör i dag för tjejerna är något som ligger mig varmt om hjärtat. Jag har två småsystrar som spelar fotboll och min pappa har varit tränare. En av de viktigaste frågorna i fotbollen i dag att tjejerna ska få det lika bra, säger den tidigare BP-spelaren Felix Beijmo. 

Kan man göra någonting som herrfotbollsspelare? 

– Absolut, jag har sagt innan att jag inte tror på att blanda ihop fotboll och politik för mycket. Men jag tycker att personer som jag och andra som är offentliga som har en supporterbas och utrymme att säga saker, ska ta tillvara på det och uttrycka sina åsikter på ett bra sätt och göra saker för exempelvis jämställdhetsfrågor. Det måste man kunna göra.

Felix Beijmo var på plats under evenemanget på Grimsta IP.Foto: Jonathan Larsson

Augustinsson: ”Finns säkert mycket mer jag kan göra”

Felix Beijmo som spelat många år i BP i sin ungdom tycker att satsningen är ett viktigt initiativ som han tror kan leda till mer positiva saker. 

– Jag hoppas jag damlaget här får en push, att intresset ökar för deras matcher och att det inte bara är en engångsgrej. Jag hoppas man får en blick över alla verksamheter i BP. Inte bara damlaget utan att flickverksamheten får större del, mer plantid, större planyta när de tränar. Att allt blir lika, säger han. 

Ludwig Augustinsson är övertygad om att herrspelare kan göra mer för jämställdheten.Foto: Jonathan Larsson

Även Ludwig Augustinsson med förflutet i klubben anser att herrspelare kan göra mer för att lyfta jämställdhetsfrågan inom fotbollen. 

– Absolut, det finns en hel del man kan göra. För många är det en stor grej men för mig är det världens enklaste grej att vara här, jag står för det här. Men det finns säkert otroligt mycket mer som jag kan göra tillsammans med många andra. Man får fundera, men det är bra att ha folk runtomkring sig så att man kan göra det tillsammans, säger Ludwig Augustinsson. 

LÄS MER: BrommaGirls vann historiska matchen.