Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finland hyllas efter initiativet: ”Viktigt”

Nikes sporthijab.
Foto: NIKE
Foto: NIKE
Zabibu Nduwimana är en av de få svenska fotbollsspelare som spelar i en hijab.
Foto: Jesper Zerman / Bildbyrån
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Finländska fotbollförbundet donerar sporthijaber till de kvinnliga spelare som vill bära en sådan.

Finland går därmed tvärsemot till exempel Frankrike.

– Det är ett bra initiativ, säger svenska fotbollsspelaren Zabibu Nduwimana.

Den franska senaten har med en övertygande majoritet röstat igenom ett lagförslag, där det bland annat ska bli förbjudet för minderåriga flickor att bära slöja eller hijab på landets boulevarder. 

Små flickor ska förbjudas bära burkini i offentliga simbassänger, och mammor med slöja ska inte få följa med på skolutflykter.

Något som starkt ifrågasatts på sina håll, då man menar att detta ytterligare exkluderar muslimska kvinnor att till exempel ägna sig åt sport.

– Nyheten gjorde mig bestört. Då kände jag att något snabbt behöver göras, har den 29-åriga norska modellen Rawdah Mohamed förklarat i en intervju med GP.

Hon har startat den världsomfattande kampanjen #HandsoffMyHijab. En kampanj som fått stöd av den amerikanska politikern Ilhan Omar och fäktningsmedaljören Ibtihaj Muhammad. 

Tävlade i OS iklädd hijab

2016 blev Ibtihaj Muhammad den första amerikanen någonsin att representera USA i ett OS iklädd hijab. Något som också blev hårt ifrågasatt. Kritikerna menade att det var fel att blanda ihop religion med sport.

I Finland väljer man att inte sära på de två begreppen. I stället går man ett steg till. Grannlandets fotbollsförbund har bestämt, i samarbete med sportstillverkaren Nike, att varje muslimsk kvinna som ägnar sig åt fotboll i förstaligan ska få en sporthijab om hon så önskar.

Detta för att ”fortsätta det viktiga arbetet för full jämlikhet i sportsammanhang”, skriver finska fotbollsförbundets Heidi Pihlaja i en pressrelease.

”Land med lika möjligheter”

Hon fortsätter:

”Finland är känt för att vara ett land med lika möjligheter. Vi vet dock att det fortfarande finns mycket att göra eftersom Finland blir ett alltmer mångsidigt samhälle. Genom att donera hijaber vill vi visa vårt engagemang för att göra fotboll tillgänglig för alla. För oss handlar jämlikhet om att acceptera alla som de är oavsett deras religiösa tro, hudfärg eller andra attribut och identiteter. Vi hoppas att vi med ett detta exempel uppmuntrar andra idrotts- och fotbollsföreningar att följa oss ​​för att främja jämlikhet i idrott.” 

Svenska Zabibu: ”Bra initiativ”

22-åriga Zabibu Nduwimana, som spelar i Umeå, är en av de få i Sverige som har hijab på sig när hon är på plan. 

Hon välkomnar det finska initiativet och ställningstagandet.

– Jag tycker att det är bra. Jag har spelat i en hijab under hela min fotbollskarriär, säger Zabibu Nduwimana.

Hon menar att det inte väcker någon uppståndelse att hon bär en hijab under matcher.

– Jag följer min religion. Om man inte accepterar det, är det inte mitt problem.

Tycker du att Svenska fotbollförbundet ska följa det finska exemplet?

– Det vore inte något konstigt om de gjorde det. Då visar de att de stöttar muslimska tjejer och kvinnor som spelar fotboll.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.