Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fick en stroke mitt under match: ”En på miljonen”

Robin Fransson var Sveriges främsta rugbyspelare.Foto: Privat / Privat
Robin Fransson har vunnit SM-guld med Enköping och spelat runt 40 landskamper för Sverige.Foto: Privat / Privat
Robin Fransson.Foto: Privat

För två månader sen drabbades Sveriges främsta rugbyspelare av en stroke mitt under match.

Varken synen eller karriären kanske någonsin kommer tillbaka, men Robin Fransson, 28, har inte gett upp.

– Det skulle betyda ganska mycket att få en chans till att verkligen köra, säger Robin Fransson.

Landslagsstjärnan och tvåbarnspappan Robin Fransson spelade den fösta juni sen match med sin klubb Enköping. Efter en smäll där Robin Fransson föll till marken förändrades allt. 

– Jag märkte att det var grumligt, eller jag såg ingenting i periferin åt höger. Jag tänkte inte mycket mer på det då. Jag tänkte att det var temporärt eller att jag fått in smuts eller någonting. När det inte hade släppt efter matchen åkte jag till akuten. Då blev det efter många undersökningar konstaterat att det var en stroke.

Men att en 28-årig elitidrottare som aldrig tidigare visat upp några tendenser till att ha den sortens problematik, får en stroke är ovanligt. 

– Det finns ingen uppenbar anledning till varför det hände. Läkaren har dragit slutsatsen att det är en på miljonen att det hände. Det var flera olika småsaker som tillsammans utöste det här. 

LÄS MER: Anna Haag: ”Man vet att så där vill man inte vara” 

”Det hade kunnat gå betydligt värre”

Robin Fransson fullföljde hela matchen. En match som kan ha varit karriärens sista. Synen är fortfarande inte helt återställd. 

– Det som är det jobbiga är att man själv inte fått bestämma när man ska lägga av. Innan har jag kunnat bestämma mitt eget öde. Så det är det som är det jobbiga, att man själv inte fått bestämma. När man känner att man har, eller hade flera år kvar att spela på bra nivå. 

Trots att en stor del av Robin Franssons liv har försvunnit försöker han att se det positivt och inte fundera allt för mycket på det negativa. Och även om han inte kan spela så är han fortfarande aktiv i klubben, just nu som tillfällig tränare.

– Man saknar givetvis matcherna och allt vad det innebär. Men jag är ganska så glad och positiv ändå. Det hade kunnat gå betydligt värre. Jag menar, jag kan ju ändå jobba och ta hand om barnen och familjen. Jag försöker se det från det hållet i stället för att fokusera på varför det hände och varför det hände just mig. Det hjälper inte. 

LÄS MER: Svenska världsettan: ”En livsförändring” 

Har fått mycket stöd av folk runtomkring

Har du haft någon dipp?

– Jag har faktiskt inte fått några dippar. Möjligtvis när jag låg på sjukhuset och börjad inse vad som hänt. Men jag tycker ju själv att jag varit förvånansvärt positiv. Men jag fokuserar nog mer på det jag har kvar än det jag har förlorat. Och jag inser ju att det hade kunnat gå mycket värre.

Är du rädd för att det ska hända igen? 

– Nej det är jag egentligen inte faktiskt. Jag vet inte varför men jag är inte det. 

Robin Fransson säger att han fått mycket stöd efter det som hänt. Både från nära och kära men också av hela rugby-Sverige.

– Ja, absolut, både från den här föreningen och min moderklubb Vänersborg. Egentligen hela rugby-Sverige, familjen och alla runtomkring. Där har jag känt ett jättestort stöd.

En chans till skulle betyda mycket

Även om Robin Fransson kanske inte kan spela rugga igen så har han en framgångsrik karriär bakom sig. Han har bland annat representerat Sverige i runt 40 landskamper och tagit SM-guld med Enköping. Och han har några höjdpunkter han vill lyfta fram.

– Att vi 2017 vann Europaturneringen och gick upp i Grand Prix som är den högsta nivån och sjumanna SM-guldet 2017 med Enköping.

Vad skulle det betyda att kunna spela igen?

– Det skulle nog betyda ganska mycket att få en chans till att verkligen köra och få chansen att avsluta på sina egna villkor. Det känns fortfarande som att jag har mer att ge. 

LÄS MER: Kubb-VM – ”Stämningen är underbar” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.