Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fick cancer – då rakade hela laget av sig håret

Månz Gustafsson tillsammans med lagkamraterna i Tullinge TP:s U17-lag.Foto: Privat
Månz Gustafsson tillsammans med lagkamraterna i Tullinge TP:s U17-lag.Foto: Privat

Månz Gustafsson har tappat håret i kampen mot en cancertumör.

Då rakade lagkamraterna i Tullinges ungdomslag också av sig håret.

– Det visar vilka jag har på min sida, säger 17-årige Månz Gustafsson.

– När sånt här händer en kompis kastar det ljus på vad som är viktigt i livet, säger lagets tränare Noki Baic.

Månz Gustafsson fick i somras ett besked som ingen tonårspojke vill ha. Han hade inte en muskelbristning i ryggen utan en tumör på ett av revbenen. Vid sin sida i kampen mot cancern har han sina lagkamrater i Tullinge TP:s U17-lag.

Månz var för trött för att ta sig ner till träningen på Brantbrinks IP och låg hemma när videorna från lagkamraterna började strömma in. En efter en rakade de av sig håret för att visa sitt stöd för Månz, vars hår inte längre är kvar på huvudet efter cellgiftsbehandlingarna.

– Jag blev väldigt rörd när jag såg det, det visar vilka jag har på min sida när de skickade videorna och skrev ”vi är med dig hela vägen”, berättar han.

– Man kan känna sig ensam i svåra tider men då ser man vilka man verkligen har med sig. Det är en grej att säga något men de ändrar hela sitt utseende.

Tullinges tränare Noki Baic är också rörd och stolt över laget.

– Det är väl till min fördel eftersom jag är snaggad från början. För en kille som är 16-17 år betyder håret mycket. Det var en väldigt fin gest av grabbarna och det har varit mycket känslor.

Vad gör de mer för att stötta?

– Det finns inte mycket annat att göra än att vara en kompis. Att försöka få honom att tänka på annat än kampen han utkämpar just nu. 

Hälsning från Alexander Isak

Månz Gustafssons vänner har också gjort en musikvideo där både vänner, lagkamrater och andra personer han ser upp till hälsar, berättar han.

– När jag låg inne på sjukhuset och tog cellgifter kom några kompisar och sa att de ville visa något. Då fick jag se en video där Alexander Isak och flera andra från landslaget hälsade till mig. Det var också flera rappartister som jag lyssnar på dagligen som hälsade.

Just rappmusiken hjälper honom mycket.

– I svåra tider kan musiken få mig på bra humör. När jag inte kan fokusera i skolan hjälper den mig också, säger Månz.

”Mer ödmjuka mot varandra”

Månz Gustafsson fortsätter träna ibland och vissa dagar orkar han vara med under hela träningspasset.

– Fotbollen betyder nästan allt. Att bara komma ner dit och träffa alla kompisar och tränare hjälper mycket psykiskt. Känslan av att få träna är hur skön som helst, säger han.

Noki Baic tycker att laget slutit sig samman mer efter det som drabbat Månz.

– Visst kan det fortfarande vara lite grinigt och surt på träningarna ibland men det är mycket mindre och när de går därifrån är de lite mer ödmjuka mot varandra. De tänker till lite innan de säger något dumt som grabbar i den åldern kan göra i stridens hetta, säger tränaren och fortsätter.

– Vi hoppas att han vinner kampen men det finns inga garantier. Det är bra för de här unga själarna som börjar sina liv att få lite perspektiv på saker. När vi håller på med träning och match tycker vi att det är jätteviktigt men när sånt här händer en kompis kastar det ljus på vad som egentligen är viktigt i livet, säger Baic.

Månz håller med tränaren.

– Jag kanske har tagit vissa saker för givet. När jag går igenom det här lär jag mig uppskatta saker mer.

https://www.instagram.com/p/B2heNkOIeXr/?utm_source=ig_web_copy_link

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.