Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Får stipendium för sitt arbete med nyanlända

Prisade. Right To Play fick 50 000 kronor av ViLirare for Freinds. Från vänster: Anna Lindh Right to Play, Rune Larsson ViLirare, Ulf Edvardsson Right to Play, Lisa Ek ViLirare, Ali Nasari Right to play, Jensa Gustavsson 2018 års vinnare och Tommy Söderberg ViLirare.Foto: PRIVAT
Foto: BILDBYRÅN

Lagar och värderingar varierar mellan regioner och kulturer.
Men fotbollens regler är desamma överallt.

Right To Play fick årets ViLirare for Friends stipendium på 50 000 kronor.
– Mycket välförtjänt, säger Bosse Petersson, som grundade ViLirare 2014.

2014 avled en supporter i samband med den allsvenska matchen mellan Helsingborg och Djurgården.

Det blev startskottet till att ViLirare grundades.

– Vi ska verka för att skapa förebilder, vi ska ha respekt för varandra, det ska vara fair play - och vi ska älska vår sport, säger Bosse Petersson. Det ska vara en vänskap över klubbgränsen. Och den eviga kärleken till fotboll.

Bosse Petersson har spelat, tränat fotboll och rundade av karriären med att vara expertkommentator i tv.

Nu har ViLirare växt.

Här finns numera 500 ambassadörer där bland annat sju tidigare förbundskaptener, sex spelare som vunnit Diamantbollen och sju spelare som vunnit Guldbollen finns.

– Det är ett unikt nätverk med över 500 spelare, ledare och domare, alla med allsvensk bakgrund. Med vår erfarenhet och kompetens vill vi ge tillbaka till fotbollen, säger Bosse Petersson. 

ViLirare är ett levande bevis att det finns vänskap över klubbgränser.

– Vi fajtas om tre poäng, men klubbar som Hammarby, IFK Göteborg Malmö och AIK ska ändå kunna ha en stark vänskap när krutröken lagt sig på planen, säger Bosse Pettersson.

För två år sedan skapades även föreningen ViLirare for Friends.

– Det finns många som inte har någon allsvensk bakgrund men som ändå vill vara med. Vi har nu 700 medlemmar, säger Bosse Petersson

ViLirare for Friends stipendium 50 000 kronor gick i år till Right To Play som slussar in ungdomar i det svenska samhället genom idrotten.

LÄS MER: Klubben som inte tror på toppnings och utslagning

”Fotbollens regler är desamma överallt”

Motiveringen från juryn, där spelare som bland annat Glenn Strömberg, Therese Sjögran, Hanna Marklund och Bojan Djurdjic ingick, löd:

”Lagar och värderingar varierar mellan regioner och kulturer. Fotbollens regler är dock desamma överallt. Det har årets vinnare av ViLirare för Friends stipendium använt på ett beundransvärt sätt.

Right To Play Sverige startade sin verksamhet i Sverige i november 2016. I samarbete med kommun, idrottsföreningar och ungdomarna själva utbildar och utvecklar Right To Play Sverige ensamkommande och nyanlända ungdomar. 

Det handlar om aktiviteter som är starkt förankrade i programmets mål - ökad anställningsbarhet, förbättrat språk, stärkt självkänsla och utökat nätverk.

Right To Play arbetar individanpassat så att varje ungdom får rätt förutsättningar att bli en aktiv deltagare i det svenska samhället genom den svenska idrottsrörelsen. 

LÄS MER: Elin leder Masarna mot guld – vägrar ta emot ersättning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.