Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Får inte vara naiva – men det svider i våra föreningar”

Riksidrottsförbundets ordförande Björn ErikssonFoto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Ett bruttobehov på 1,3 miljarder kronor. 

Det är vad Riksidrottsförbundet räknar med i ekonomiskt tapp för den svenska idrottsrörelsen – och i veckan delades det första stödpaketet ut: 

– Vi vet att det fortfarande svider väldigt, väldigt mycket ute hos våra föreningar, säger RF:s ordförande Björn Eriksson. 

I måndags fick idrottsföreningar som ansökt om ekonomiskt stöd besked. 

Av regeringens stödpaket fanns 500 miljoner kronor avsatt till idrotten, 91 procent gick till föreningsidrotten och nio procent till förbund och dess distrikt. 

Totalt rör det sig om över 3000 föreningar som nu fått sin ansökan beviljad. 

– Det har varit ett enormt arbete att försöka göra det här på ett någorlunda schyst sätt. Det känns skönt att se att det når ut till kapillärerna. Det är det allra roligaste, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet. 

”Får inte vara naiva inom idrotten” 

För att ta kunna navigera sig bland ansökningarna berättar Björn Eriksson att man tillämpat ett system med olika principer. Ramverket arbetades fram under sex veckor och där fick även representanter för idrottsrörelsen vara med och forma grunden. 

– En är solidaritetsprincipen, man får vara lite solidarisk med varandra, man kan inte bara titta till sig själv. Den andra är överlevnadsprincipen och den tredje huvudprincipen är att hålla ögonen på barn och ungdomsidrotten. Den känns så viktigt när man tittar framåt. 

En fortsatt tuff tid väntar föreningslivet. Björn Eriksson räknar bruttobehovet till 1,3 miljarder kronor och menar att även mindre ekonomiska förluster slår hårt mot små föreningars barn och ungdomsverksamheter. 

– Samtidigt får vi inte vara naiva inom idrotten. Vi kan inte räkna med att vi kommer att få kompensation för allting. Nu har vi fördelat de här 500 miljonerna för andra kvartalet och om det fortsätter så här kanske det är rimligt att fortsätta på samma nivå. Men vi vet att det fortfarande svider väldigt, väldigt mycket ute hos våra föreningar. 

Talar med politiker om fortsatt stöd 

Riksidrottsförbundets ordförande hoppas på att idrottsrörelsen ska tilldelas ett likande stödpaket för årets tredje kvartal. 

Desto snabbare ett beslut fattas – desto bättre: 

– Nästan all vaken tid ägnar vi åt att tala med våra politiker. De måste bestämma sig och vi tycker att det vore ett väldigt bra beslut att ta ett sådant här snabbspår, säger han och fortsätter: 

– Då skulle vi kunna dra i gång med ansökningar och stå redo när höstlöven börjar falla.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.