Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Fantastiskt att de får spela efter sina förutsättningar”

Dream Teams tränare. Marlene Yngve och Sven Ohlson är Järla IF Dream teams tränare.Foto: PRIVAT
Glada spelare – Järla IF Dream Team har roligt på sina fotbollsträningar.Foto: PRIVAT
Lite vila behövs mellan övningar under en lång campdag.Foto: PRIVAT
Henrik Strömblad från Viaplay tränade Dream Team tillsammans med sin gamla lagkompis Dan Sandgren under en kväll i Nacka.Foto: PRIVAT
Bollkontroll – Dream Teams spelare under en övning.Foto: PRIVAT
Henrik Strömblad fick många frågor under passet från spelarna,Foto: PRIVAT
Lite vila mellan övningarna.Foto: PRIVAT
Järla IF Dream Team fick besök av Viaplayprofilen Henrik Strömblad som tränade laget under en kväll i Nacka.Foto: PRIVAT
Spelarna i Dream Team älskar att spela fotboll.Foto: PRIVAT
1 / 9

I Nacka finns fotbollens eget Dream Team.

Det handlar om Järla IF:s parasportlag.

Här spelar ungdomar med funktionsnedsättning på samma villkor.

– Härligt att se all den glädje ute på planen, säger Henrik Strömblad, Viaplays kommentator som tränade laget under en kväll.

Dribblingar, räddningar, skott, passningar – och lekfulla tävlingar.

Viaplayprofilen Henrik Strömblad hann med det mesta när han var gästtränare under ett pass i Nacka med Järla IF Dream Team.

– Min flickväns kompis har en son i det här laget. Jag är själv gammal spelare i bland annat Brommapojkarna där jag även varit tränare. Det kändes självklart att komma hit och köra ett pass med Järla Dream Team, säger Henrik Strömblad.

Marlene Yngve startade parasportlaget 2014. Hon är fortfarande en av lagets tränare tillsammans med Sven Ohlson.

Järla IF Dream Team tränar två pass i veckan – men under våren och försommaren har det bara blivit ett pass.

– Vi hade en träning tidigare i Nackas tält, men när coronapandemin bröt ut kunde vi inte vara där. Jag hoppas att vi kan köra två träningar i veckan igen till hösten, säger Sven Ohlson, som gör sin tredje säsong som tränare.

Spelar på samma villkor

I Järla IF Dream Team får ungdomar med olika funktionsnedsättning lära sig att spela fotboll på sina egna villkor.

– Våra spelare har olika behov, det löser vi med att dela in laget i olika grupper, säger Sven Ohlson. Våra övningar har olika svårighetsgrader beroende på hur långt man kommit i sin fotbollsutveckling.

Viaplaykommentatorn Henrik Strömblad, som en gång i tiden vaktade BP:s mål, var nöjd efter sitt pass som gästtränare.

– Jag hittade övningar som fungerade. Jag blev så glad när jag såg spelarnas glädje över att vara ute på planen och träna, säger Henrik Strömblad.

Järla IF Dream team har drygt 30 spelare – här blandas flickor och pojkar i olika åldrar.

– De äldre spelarna i laget tar hand om de yngre. Vi har en stor gemenskap, säger Sven Ohlson. Spelarna som tränat lite längre spelar även matcher i Mälarserien.

Sven Ohlson har tränat flera fotbollslag under åren. 

Spelarna är glada

– Att träna Dream Team är som att träna vilket annat lag som helst, men det gäller att vara extra tydlig och hålla sig till rutiner.

Vad säger spelarna?

– De är glada, ungdomarna får spela fotboll som de älskar och även träffa nya kompisar. Vi gör även en del gemensamma aktiviteter utanför planen. Vi har varit på Gotland och även på Gröna Lund och så arrangerar sommarcamper.

Är det många som vill börja i laget?

– Ja, det är många som hört av sig och vill börja. Vi ska försöka lösa det så att truppen blir större. Det är så härligt att se den energi och glädje som finns hos våra spelare, säger Sven Ohlson.

Gästtränaren Henrik Strömblad kommer gärna tillbaka och kör ett pass med laget även till hösten.

– Det är fantastiskt att tjejer och killarna får spela fotboll efter sina egna förutsättningar. Jag hoppas att fler fotbollsklubbar gör som Järla och startar ett parasportlag. För det finns ett stort behov och jag tycker att alla barn och ungdomar ska kunna få chansen att spela fotboll, säger Henrik Strömblad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.