Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fångad av Youtube – här lyfter han svenskt rekord

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
På ungdoms-SM vann Isac Manner guld i styrkelyft.
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat

Det behövdes bara några Youtube-klipp för att fånga hans intresse.

Tre år senare är Isac Manner, 17, svensk rekordhållare i styrkelyft.

– Det är ganska många kvällar som man går och lägger sig samtidigt som pensionärerna, runt åtta på kvällen, för man är helt slut, säger han till SportExpressen Föreningsliv.

Innan coronapandemin bröt ut hann 17-åriga Isac Manner från Kungsör vinna ungdoms-SM i styrkelyft.

Den unga talangen drog 208 kilo i marklyft och slog därmed det gamla svenska rekordet från 2004.

– Jag fick i alla fall ta rekordet som ville innan allting började, säger han.

Nu har det bara gått några dagar på Isac Manners sista sommarlov när SportExpressen Föreningsliv får tag på honom.

För tre år sedan, innan 15-årsdagen, fick han upp ögonen för sporten styrkelyft.

– Jag satt hemma och tittade på Youtube och helt plötsligt dök det upp massa klipp från när folk körde tung knäböj, marklyft och bänkpress. Helt enkelt styrkelyft.

– Då tänkte jag att det där tycker jag såg ut att vara någonting för mig. Då gick jag ner till gymmet och frågade de jag tränar med än i dag, ”jag vill börja med styrkelyft, hur gör jag?”. På den vägen är det, säger han.

Vad var det du fastande för?

– Att det aldrig blir några oklarheter om du har gjort en prestation bättre eller sämre. Har du gjort två och ett halvt kilo mer i knäböj har du gjort bättre än vad du har gjort innan. Det är det här konkreta och tydliga tecknet på att du har höjt din prestationsförmåga.

”Går och lägger mig samtidigt som pensionärerna”

Att ständigt höja antalet kilo på stången och förbättra prestationen innebär många timmar på gymmet. 

– Det är ganska många kvällar som man går och lägger sig samtidigt som pensionärerna, runt åtta på kvällen, för man är helt slut, säger han och forsätter:

– Många av mina bekanta är ute och umgås på partaj och grejer. Men jag vet inte, jag är inte riktigt som alla andra, jag tycker inte riktigt om sånt. Om de säger ”följ med hit på den här festen på fredag” så säger jag oftast ”nej man jag ska ju ner och träna i morgon bitti så jag har inte tid med det”.

”Satsar på att slå minst europarekordet”

Rekordet i marklyft från ungdoms-SM har redan hunnit bli gammalt. För några veckor sedan tog Isac 222,5 kilo i samma moment och om Nordiska mästerskapet i styrkelyft blir av i höst ska ytterligare kilo upp på stången.

– Jag hoppas på att få åka till Finland och dra ett lite tyngre rekord. Men jag vet inte om det blir av i oktober, det är ytterst tveksamt.

– Men så länge jag inte vet hur det blir tränar jag som om den kommer bli av. Där satsar jag på att slå minst europarekordet som ligger på 240 kilo.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.