Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Slår tillbaka: Inget konstgräsförbud

Biträdande talespersonen Natasha Bertaud tillbakavisar uppgifterna.
Uppgifterna om att konstgräs ska förbjudas stämmer inte säger EU. Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

EU-kommissionen dementerar uppgifterna om ett planerat förbud av konstgräsplaner från år 2022. 

Det efter att tyska Welt am Sonntag kommit med nyheten i helgen.

– Inget sådant förslag förbereds i EU-kommissionen, sa biträdande talespersonen Natasha Bertaud på en presskonferens.  

Tidigare i veckan kom tyska tidningen Welt am Sonntag med uppgifter om att ett förbud mot konstgräs planeras i Europa från år 2022. Det för att gummigranulatatet som oftast kommer från gamla bildäck är skadligt för miljön då det är mikroplast som inte kan brytas ner. 

Ett förbud skulle drabba 1300 konstgräsplaner i Sverige och runt 15 000 i hela Europa. Uppgifterna skapade därför mycket diskussion. Både klubbar på breddnivå, ungdomsnivå och elitnivå skulle påverkas. Oroliga röster höjdes över att ett beslut skulle slå hårt mot framför allt ungdomsfotbollen.

LÄS MER: ”Blir en katastrof för ungdomsfotbollen” 

EU: ”Inget förslag förbereds”

Men på en presskonferens under tisdagen tillbakavisade biträdande presstalesperson på EU-kommissionen, Natasha Bertaud uppgifterna, skriver Kristianstadsbladet.

– Vi har sett tidningsuppgifter om att EU skulle vilja förbjuda konstgräs. Svaret är enkelt: Detta är inte sant. Inget sådant förslag förbereds i EU-kommissionen, sa talespersonen Natasha Bertaud.

Även om uppgifterna dementeras sa hon också att de uppmuntrar att man försöker hitta mer miljövänliga alternativ att fylla konstgräsplanerna med.

– Med det sagt. Det vi gör och det vi kommer att fortsätta göra är att reda ut hur vi bäst ska kunna ta itu med de miljö- och hälsorisker som finns kopplat till vissa mikroplaster och hur vi uppmuntrar framtagandet av hållbara alternativ.

Arbetet med att ta fram nedbrytningsbart granulat pågår och det har bland annat gjorts försök med kork, kokos och sockerrör.