Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erik, 31, säljer tröjor för att rädda svenska föreningar

Vinsten för tröjorna går direkt till föreningarna.Foto: Privat / Privat
Erik Grönberg vet själv hur mycket idrotten kan betyda och vill inte se föreningar gå under på grund av corona.Foto: Privat / privat

Stora som små föreningar har det tufft ekonomiskt under coronakrisen. 

Samtidigt är det många människor som mer än någonsin behöver känna samhörighet. 

Därför har Erik Grönberg, 31, nu börjat sälja tröjor där allt överskott går direkt till föreningarna. 

– När det kommer till idrottens kraft så känner jag att nu kan vi verkligen göra skillnad, säger Erik Grönberg. 

Erik Grönberg, 31, blev utsatt för sexuella övergrepp av en manlig person nära familjen under sin uppväxt. Det dröjde länge innan han berättade om vad han varit med om för sin familj och trots att han försökte, kunde han inte fly sin psykiska ohälsa, någonting han tidigare berättat om för Föreningsliv.

Men det fanns ett ställe där Erik kände att han kunde vara en pojke som alla andra. I ishockeyhallen. Idrotten och förebilderna blev livsviktiga och han är inte ensam om att känna så. 

Erik har sedan tidigare startat initiativet ”Inte ensam aldrig glömd” som är ett stöd för personer som utsatts för övergrepp samt personer som lider av psykisk ohälsa. Under corona har allt fler personer hört av sig till honom och delat med sig av sina olika livsöden. 

– Det är personer med olika livsscenarion som just nu är extremt tuffa som hör av sig. Samtidigt finner de styrka i att föreningar, vänner och anhöriga tar ställning och står upp på deras sida. 

Stort intresse för initiativet

Därför har Erik nu lanserat ”Team Collection”. Det är T-shirtar med texten ”Inte ensam aldrig glömd”. Varje förening som vill vara med på initiativet får sin egen tröja i föreningens färger som säljs på webbshoppen. Allt överskott går direkt tillbaka till föreningarna. 

– Varje förening har valt själva vart överskottet ska gå. Det är allt från CSR-projekt eller till själva lagen. Det känns jättefint att kunna göra någonting konstruktivt av det här och stå på de utsattas sida. Stora som små föreningar är anslutna. Det blir heller ingen konkurrenssituation då alla föreningar har sin egen tröja.

Team Collection lanserades för en vecka sedan och redan nu kan man se en rad olika tröjor i webbshopen, både från stora föreningar som Leksand, IFK Göteborg och Färjestad och små föreningar som BK Skottfint.

– Det är ett väldigt stort intresse. Sen är det klart att någon enstaka förening känner att de inte har möjlighet. Men föreningarna behöver inte göra så mycket mer än att meddela att tröjan finns. När det kommer till idrottens kraft så känner jag att nu kan vi verkligen göra skillnad. 

Därför är föreningslivet så viktigt 

Erik som ofta är ute och föreläser i bland annat föreningar vet vad föreningslivet kan betyda för människor.

– Folk känner tillhörighet, det är en fristad. Man har ett lag man tillhör, man har lagkompisar. Det värsta scenariot för mig är att vi kommer ur det här och det finns massor av föreningar inte har klarat sig. Men vi kan göra det här tillsammans. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.