Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erbjuder kurser till barn – omsätter 100 miljoner

Barnidrottsföretagen växer och omsätter allt mer pengar.Foto: Troels Kjems / BigandtPhotography.com

Företag som erbjuder sportkurser till barn blir allt mer populära. 

Från år 2015 har omsättningen ökat från 68 till 100 miljoner kronor för de tolv största företagen visar en kartläggning av SVT

– Det kostar lite mer men det gör det för att vi har ju lite andra utgifter också. Vi har en annan taxa för hallar än vad idrottsklubbarna har och vi har avlönade ledare, säger Andreas Nyback, arbetsledare på Sweden Sport Academy. 

Företagen som erbjuder sportkurserna för barn finns i över 100 kommuner och kostar mellan 1 000 kronor till 6 000 kronor per termin. Enligt SVT:s kartläggning av de tolv största företagen har omsättningen ökat kraftigt de senaste åren och ligger nu på 100 miljoner kronor enligt årsredovisningarna. Det handlar om allt från gymnastik och parkour till fotboll och tennis. 

”Köper bort att behöver hoppa in som tränare”

De olika företagen lyfter fram att de inte har samma tävlings- och prestationskrav som idrottsföreningarna har. 

– Vår träning går inte ut på någon form av prestation, utan det är ren lust, och ofta jobbar vi på en boll per barn vilket innebär mer tid att leka, säger Andreas Nyback, arbetsledare på Sweden Sport Academy, ett av de största företagen med sportkurser för barn till SVT.

Dessutom slipper föräldrar att ställa upp på olika saker som man kan behöva göra i föreningsidrotten. 

– Sen köper man ju bort att kanske behöva hoppa in som tränare eller så. Man betalar ju för att slippa det egentligen. Det är det värt, säger Rickard Persson, som har sin son i Sweden Sport Academys fotbollsskola.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.