Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Enskilt viktigaste faktorn till att Gothia Cup är störst”

Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia CupFoto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN
Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN

Världens största ungdomsturnering Gothia Cup lockar spelare och ledare från hela världen. 

Och med totalt 50 tusen deltagare är arrangörerna helt beroende av de lokala föreningarna. 

– Det kan vara den enskilt viktigaste faktorn till att Gothia Cup är störst i världen. För vi har en lokal befolkning som bryr sig, säger Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup. 

35 tusen spelare i 1710 lag spelar 4200 matcher under Gothia Cup-veckan. Det är världens största ungdomsturnering och ett stort evenemang att dra runt. Arrangörsföreningen BK Häcken behöver därför samarbeta med andra föreningar i- och runtom Göteborg och totalt är det mellan 40 och 45 stycken som hjälper till. 

– Föreningarna är helt nödvändiga. Vi har tre tusen funktionärer totalt. BK Häcken som arrangörsklubb har inte en chans i världen att klara det här själva. Vi måste ha hjälp av klubbarna runtom i Göteborg och det tycker vi är fantastiskt och de tycker att det är roligt också. De får in lite pengar på det och vi stöder på så sätt det lokala föreningslivet här i Göteborg och allt sker på ett väldigt positivt sätt, säger Dennis Andersson. 

Får klubbarna ta del av intäkterna? 

– Ja, absolut. De tar del av alla intäkter som kommer i deras områden så att säga. 

”Det här är det äkta Gothia Cup””

Mycket av Gothia Cup centraliseras runt Heden som ligger mitt i stan och där de mest publikdragande lagen spelar. Bland annat kan man se pojkar- och flickor-17 som är elitklasserna. Men turneringen är mycket mer än Heden och det som pågår där. 

– I torsdags tog jag mig tid att åka omkring till de här föreningarna och spelplanerna och det är det roligaste på hela veckan. Det är det äkta Gothia cup. Annars sitter jag på Heden och ser allt folk och alla människor, men då kommer man ut och ser vilket fantastiskt jobb de här föreningarna gör. Det är ett annat Gothia cup än det vi ser här på Heden. 

Vad är skillnaderna? 

– På Heden blir det väldigt professionellt. Det är väldigt mycket publikdragande lag och mycket folk. Så kommer man ner till Kungsbacka och då blir det en miljö fullt med grönt och träd och ett helt annat lugn i verksamheten. Så man får båda delarna och det är många lag som säger det, att komma in och spela på Heden är fantastiskt men sen är det lika kul att komma till Kungsbacka och spela resten av matcherna där, säger Dennis Andersson.

I år har det varit rekordmycket publik på Gothia Cup och på Heden har matcherna snittat runt åtta tusen åskådare per match. Men även bortom Heden är det ett ökat publiktryck. 

– Ja det är det. Och det är mycket Kungsbackabor, Alingsåsbor eller Partillebor beroende på vart det är man spelar. Man stannar hemma över Gothia cup för man vill vara en del av den här atmosfären. Det här kan vara den enskilt viktigaste faktorn till att Gothia Cup är störst i världen. Vi har en lokal befolkning som bryr sig. 

Han fortsätter:

– Jag åker ju runt på andra liknande internationella tureningar och de är inte i närheten. Där är det de närmast sörjande som står på matcherna, så det är en stor skillnad och vi är otroligt glada för att vi har det här. 

Är det svenska föreningslivet unikt i det avseendet?

– Självklart måste det vara så, det är en stor del av det. Det är så många som är engagerade i föreningslivet och för dem är det självklart att vara med och titta och heja och så vidare. Absolut. 

Är det enkelt att få med föreningar på det här tåget? 

– Ja, det har nästan alltid varit lika enkelt. Nästan alla som varit med har varit med i 20 år och de släpper aldrig det här. Det är nästan så att andra föreningar säger att ”kan inte vi få vara med också?”, men de föreningarna sköter det här så bra så vi kan inte bara ta bort dem, säger Dennis Andersson.