Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”En bra dag ska de alla vara på pallen”

Supertalangen Cassandra Annergren har som 18-åring redan slagit seniorrekord i marklyft.
Foto: Privat
Cassandra Annergren i maj 2020.
Foto: Privat
Foto: Privat
Cassandra Annergren och tre klubbkamrater satsar på medaljer i juniorklassen.

I dag börjar EM i styrkelyft i Västerås.

Sundsvalls Atletklubb har hela fyra medaljaspiranter i juniorklasserna. De alla har tunga medaljer sedan tidigare. 

– En bra dag ska de alla var på pallen, säger klubbveteranen Thomas Wulffeld till Sundsvalls tidning.

Under fredagen startar EM i klassiskt styrkelyft i Västerås. Runt 700 styrkelyftare tar plats i innebandyarenan på Rocklunda för att göra upp i knäböj, bänkpress och marklyft. Bland dem finns juniorerna Victoria Borgvall, Cassandra Annergren, Anton Wasser och Alba Boström. De alla representerar Sundsvalls Atletklubb (SAK) och självförtroendet råder det ingen brist på. 

– Den här klubben är lite så. Här är det många som är väldigt duktiga och då blir det ett större fokus, jämfört med en klubb som kanske är lite större där det inte är lika många som tävlar på lika hög nivå, säger stockholmsfödda Victoria Borgvall till Sundsvalls tidning.

Vid sidan av styrkeyftningen jobbar hon som AT-läkare och pluggar. Senast hon tävlade kammade hon hem nordiska mästerskapets juniorrekord i marklyft och knäböj i plusklassen. 

Cassandra Annergren har redan slagit sig in på den svenska styrkelyftsscenen för seniorer – och det bara för en vecka sedan. 

– Mitt främsta mål nu är att ta ungdomsvärldsrekordet i marklyft, på 196 kilo. Jag har dragit 210,5, vilket är seniorrekord, bara för en vecka sedan på SM, säger 18-åriga Annergren till Sundsvalls tidning.

För den 18-åriga talangen är målet utsatt, och hon är självsäker att ungdomsvärldsrekordet bara är dagar bort. 

– Jag känner mig taggad och det ska bli väldigt roligt. Jag har tränat på som vanligt och vilar nu sista dagarna för att komma i bra form. Nu gäller det att vila och äta bra, säger hon.

Hon vill öka det svenska seniorrekordet 

Alba Boström är tredje SAK-medlemmen i startfältet. Även hon har stora framgångar i bagaget. Nu senast kammade hon hem en bronspeng i juniorernas 63-kilos klass på VM i styrkelyft. Konkurrensen i EM är snarlik och formen för dagen tillåter tror hon att silvret är nära. 

– Ja, om allt stämmer på tävlingsdagen. Mycket har tidigare berott på nervositet och ovana, men nu gäller det bara att få ut allt. Jag skulle också vilja öka på det svenska seniorrekordet lite i totalen, säger hon.

Aldrig tidigare har SAK haft så många atleter klara för ett EM. Anton Wasser har visionaliserat sitt mål tydligt – att bara vinna räcker inte. 

– Det, och europeiskt juniorrekord i böjen, och seniorrekordet som är samma. På 341 kilo, är mina mål, säger Wasser. 

Han har klarat av det på träning tidigare, men då var han lite tyngre än han är i dag. Under dagarna fram till mästerskapet har  uppladdningsreceptet stavats ”pasta”. 

– Jag äter typ spagetti och köttfärssås varje dag, flera gånger om dagen, säger Wasser till Sundsvalls tidning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.