Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”En agent skulle kunna bli stormrik på att sälja henne”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Frida Karlsson med sin mamma Mia Karlsson
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Frida och Mia Karlsson i Gällivare 2019
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Syskonen Karlsson, Fanny, Frida och Hannah.
Foto: PRIVAT/PRIVAT
Frida Karlsson tas emot av mamma Mia vid junior-VM

Frida Karlsson slog igenom stort vid VM i Seefeld 2019 – och blev ett stort namn även utanför Sollefteå. 

För SportExpressen Föreningsliv berättar nu mamma Mia Karlsson om det viktiga beslutet efter succén, idrottsrörelsen på hemmaplan och om lillasyster Hannah. 

– Det är lite som att uppleva det igen och hennes verklighet är Frida resa. 

Det var under VM i Seefeld 2019 som Frida Karlsson, då bara 19 år gammal, presenterade sig på den stora scenen med brons i fristil 30 km, silver i 10 km klassiskt och guld i stafetten. 

Efter mästerskapen i Österrike lämnade hon en hel skidvärld i chock men hemma i Sollefteå kände man redan till hennes kapacitet. 

Och där hon fortfarande samma tjej som för tio år sedan. 

– Jag tror att hon tycker att det är ganska skönt att bo kvar här, hon kan gå på Ica och där är hon bara ”Frida”. Det är lite tuffare nu under sommaren när det är mycket turister men annars så är det inte konstigt. Hon har varit ledande och synts i tidningarna här redan när hon var 15-16 år, den rollen har hon ändå haft här. Men det blir en annan sak utanför Sollefteå, säger mamma Mia Karlsson.

Hon har varit en del i de flesta föreningarna i byn, det är så det ofta blir i familjen Karlsson. 

”Det var nog det som avgjorde” 

Mia Karlsson beskriver sig själv som en person med många bollar i luften, och underförstått alltid på språng. Hon är ordförande i Sollefteå Skidor IF och var med när förening Sollefteå Skidklubb slogs ihop med Remsle SK för drygt sju år sedan. Hon skyller sitt brinnande engagemang för idrottsrörelsen på sina föräldrar, syster Eva-Lena Frick som fram till nu varit bland annat vd för Vasaloppet. 

Mia själv är fostrad i IFK Sävsjö i Småland, hon tror att det finns många fördelar med ett starkt föreningsliv i små orter, särskilt om man som dottern Frida inte ville välja en idrott.

– Man kan vara på handbollen och sen åka på skidträningen. Det är inga avstånd och alla har en bra förståelse för att barnen håller på med flera idrotter. På det sättet tror jag att det är en fördel att växa upp i ett mindre samhälle om man är mångidrottare. 

Innan Frida Karlsson började på gymnasiet och valde att satsa allt på längdskidor, så brann hon för såväl fotboll som handboll och friidrott. Mamma Mia minns en särskild händelse som hon tror påverkade dotterns riktning, det var ett SM-slutspel och laget presterade inte som tänkt. 

– Det var nog det som avgjorde att det blev en individuell idrott då insåg hon att hon själv var den som kunde påverka allt. Sen är lagidrotten fantastisk på sitt sätt med all gemenskap. 

”En agent hade kunnat bli stormrik” 

I och med guldet på stafetten i VM i Seefeld blev Frida Karlsson den yngsta världsmästaren i längdskidåkning någonsin. Innan dess hade hon redan imponerat stort i med tre guld i junior-VM. 

– För alla runtomkring blev det nog en ”wow-känsla” men vinner man tävlingar i Sverige med över en minut då förstår man att hon är riktigt bra. Vi har vetat om hennes kapacitet. Världen för övrigt är nog ännu mer överraskade än vad vi var, säger Mia Karlsson. 

Över en natt förändrades tillvaron snabbt och de blev tvungna att tänka på saker som inte bara hade med själva idrotten att göra. Mia Karlsson berättar att de förstod att dottern plötsligt fått ett åtråvärt värde på marknaden vad gällde samarbetspartners. 

Sollefteå Skidor IF

Sollefteå Skidor IF bildades år 2013, genom sammanslagning av Remsle SK och Sollefteå SK.


Föreningen har drygt 300 medlemmar , varav cirka 150 är aktiva i barn, ungdom, junior och seniorverksamheten. Antalet ledare är närmare 25 stycken. 


Säsongen 2018/2019 togs 19 SM/VM medaljer av 8 olika åkare för Sollefteå Skidor IF. 

Tillsamman med pappa Leif Medin behövdes ett snabbt beslut tas, först var de inne på att ta in en utomstående agent för att behålla föräldrarelationen men ändrade sig. 

– Just nu känner ingen Frida så väl som vi gör, förutom Per (tränare reds anm) kanske. Men i och med att vi har kontrollen så har vi kunnat begränsa det till den nivån som är lämplig för Frida. En agent tror jag skulle kunna ha blivit stormrik på att sälja henne, men vi har tagit det ganska lugnt, säger Mia Karlsson och fortsätter:

– Hon har några jättefina partners och som har passat Frida väldigt bra. Där är det lättare för oss att säga nej, som inte har någon ekonomisk vinning, än en agent som skulle kunna dra in två-trehundra tusen på ett kontrakt. Vi får se hur det blir i framtiden men det kommer in förfrågningar, inte varje dag kanske, men nästan. 

Drabbades av ätstörningar 

Mia Karlsson har också erfarenhet av svenska längdskidlandslaget. Hon har tre USM/JSM/SM-guld och ett JVM-silver. Hon beskriver elitidrottande som ett rätt monotomt liv bestående av att äta, träna och sova, för henne blev det en ohållbar situation. 

Hon har tidigare berättat att hon drabbades av anorexi. 

– Tillslut var det kroppen som tog styrk. Jag har jobbat ihjäl mig också, det är liksom samma fenomen, det här med maten är bara ett symptom, i grunden är det hur man är som människa. Drivet är också det som tar en dit man är. Det är en så hårfin gräns. Jag har jobbat i 30 år med det här att släppa kontrollen, och tror i dag att folk uppfattar mig som ”icke kontrollerande” oavsett om det gäller städning hemma eller ledarskap. 

Karlsson menar dock att kontrollssystemet runt elitidrottare är mycket bättre nu än förr. 

– Så är det. Det är Frida och vi jättetacksamma för. Hon är ännu mer 100 procent fokuserad på det hon gör, det är en fara oavsett. Vi ser människor som går ”all in” på sina jobb. De blir utbrända och det här är samma fenomen. Vi som familj försöker stoppa in lite ”vanliga saker” som fyller på hennes energi, vi spelar lite golf, åker ut med båten eller fiskar. 

Om tävlingsstoppet: ”Viktig period”

Det var världscupens premiärhelg i Ruka som beskedet kom. 

Den unga landslagsstjärnan belades med tävlingsförbud av svenska skidförbundet då resultaten efter en planerad hälsokontroll inte såg ut som de skulle. Något som gjorde att Frida Karlsson fick dra ned på träningen under en period. 

Tillsammans med personliga tränaren Per Nilsson och mentala coachen Stig Wiklund samt det medicinska teamet kring skidförbundet, känner sig dock Mia Karlsson ett lugn med att dottern får rätt stöd och guidning. 

– Jag tror att det är en av de viktigaste perioderna i Fridas karriär. Där och då var det inte roligt men någonstans blev det en lång period och hon fick jobba mycket mentalt. Många kan titta på Fridas karriär som att den har gått spikrakt uppåt men det har den ju inte. Det är dalar och har varit redan från att hon var 15-16 år. 

När Mia Karlsson fyllde år i år fick hon en heldag med föreningen i skidområde vid Storskällmyren. Här är hon tillsammans med döttrarna Fanny och Frida
Foto: PRIVAT/PRIVAT

Den här säsongen ser ut att bli annorlunda i och med de restriktioner som coronaviruset. Frida Karlsson är dock redan väl förberedd och har bland annat krossat rekordet på det klassiska Hallstatestet. 

Men Mia Karlsson tror att dottern hittat ett lugn, och kanske vidgat tunnelseendet man har som elitidrotter något i alla fall. 

– Ifjol var hon så himla inne på att åka alla tävlingar men nu har hon börjat tänka att det kanske inte blir så mycket tävlingar. Hon sa häromdagen ”det kanske inte är nu jag ska vara som bäst”. Planen är längre än den här säsongen, då andades jag ut. 

Att vara dedikerad till idrott är som tidigare nämnt något som är djupt rotat i familjen. Pappa Leif Medin är fotbollstränare (och tidigare handbollstränare) och familjens äldsta dotter Fanny spelar collegefotboll i USA. Dessutom är lillasyster Hannah en mångsysslare var gäller sport, och hon är väldigt lik Frida menar Mia Karlsson. 

”Hon är precis som Frida” 

Mia Karlsson berättar att de ibland kan få känslan av att andra tror att de pushar barnen till idrottssatsningar, även om ingen säger det rakt ut. 

– Jag har tänkt på det, i och med att vi har en tolvåring som är precis som Frida. Vi pushar inte på något sätt och har inte gjort med de andra på något sätt. Däremot gillar vi att utmana dem, visa att det inte finns någon bortre gräns. Man kan springa 28 kilometer när man är 12 år till exempel. Det är inga problem, medan andra föräldrar tänker ”så långt kan man inte springa då”. Det gäller att höja och utmana dem, ingen av våra tre tjejer har blivit begränsade, oavsett om det gällt skola eller idrott. Ibland blir det höga nivåer men det är bara för att de redan nått högt. 

För 12-åriga Hannah är det normalt att se möjligheter i det som Frida åstadkommer, till exempel som att var först i mål när man deltar i Lidingöloppet – och att vinna mästerskapsmedaljer. 

Men liksom storasyster har hon fortfarande många idrotter på tapeten, det är allt från fotboll, gymnastik och friidrott till längdskidor. Vad det blir av det – det får framtiden utvisa. 

– Det är lite som att uppleva det igen och hennes verklighet är Frida resa. Även om den kanske går åt något annat håll – det ser vi framemot. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.