Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emmy, 24, lämnade Sverige – för att uppfylla drömmen

OS i Tokyo skjuts upp.
Emmy Wilén spenderar flera timmar om dagen på stranden. Men det är hela tiden hård träning som gäller.Foto: Joaquin Adan
Emmys dröm är att kunna åka runt i världen och surfa på nya vågor.Foto: Joaquin Adan
För Emmy är surfningen blodigt allvar och hon satsar på att bli så bra som möjligt och kunna försörja sig på sin idrott.Foto: Joaquin Adan

Emmy Wilén, 24, från Falun hade det jobbigt i skolan och längtade bort från Sverige. 

Nu bor hon på Teneriffa och siktar mot OS i Tokyo 2021, där surfning debuterar som gren. 

– Det är hårt arbete. Det är en sport och vi tränar lika mycket som andra elitidrottare gör, säger Emmy Wilén. 

Emmy Wilén, 24, är född och uppvuxen i Falun i Dalarna. Men stora delar av somrarna under uppväxten har spenderats på Teneriffa i Spanien. Mycket på grund av hennes sjukdom psoriasis. 

– Saltvatten och sol läker så jag behöver det. Sen har jag alltid älskat havet. Jag är en vattenmänniska och bor nästan i havet, så det är som att jag är gjord för att vara här, säger Emmy Wilén.

För Emmy har skolan varit jobbig och hon har inte känt att hon passat in i hemorten. Redan innan hon tog studenten beslutade hon sig därför för att flytta till Spanien permanent när skolan slutat. 

– Jag har alltid varit så himla blyg i skolan och så. Jag har inte haft så mycket självförtroende. Teneriffa är ett riktigt surfställe där alla surfar. Jag ville alltid prova men vågade aldrig. Men sen när jag var 16 eller 17 provade jag för första gången och jag tyckte det var hur kul som helst.

”Tog lång tid innan de accepterade mig i vattnet”

I Sverige är surfning ingen stor sport och på film kanske det främst porträtteras som en avslappnad livsstil. Men Emmy säger att för dem som tävlar i surfning handlar allt om vem som får den bästa vågen och hierarkin i vattnet är ganska hård. 

– Det tog lång tid innan de accepterade mig i vattnet och att jag fick ta en våg. I början fick man stå längst bak i kön och hoppas att någon skulle ramla. Men sen när de förstod att jag ville börja tävla så har de stöttat mig. Men i början var det svårt också på grund av att man är tjej. Men det har utvecklats mycket bara på några år så det är inte riktigt så längre.

Sommaren 2020 skulle surfningen göra debut på OS. Emmy som är en del av det svenska landslaget hoppades på en plats. Nu ligger fokus ett år framåt i stället. 

– I år var mitt mål OS. Så det har jag ju fortfarande kvar. Sen är mitt mål att utvecklas och bli bättre för varje dag som går och kunna åka och tävla mer. 

”Folk kanske ser på surfningen på ett annat sätt”

Emmy är på stranden och surfar fyra till sex timmar per dag. Utöver det har hon en personlig tränare och tränar mycket på gym. Att surfning blivit en OS-sport tror hon kommer att ändra allmänhetens syn på sporten. 

– Jag tror det betyder jättemycket. Speciellt för de som tränar varje dag. Folk kanske ser det på ett annat sätt. För när folk tänker på surfning så kanske de tänker att det är ganska chill och man bor i en van på stranden ungefär. Men det är inte bara så. Det är hårt arbete. Det är en sport och vi tränar lika mycket som andra elitidrottare gör.

Förutom att komma med på OS drömmer Emmy att kunna försörja sig helt på surfningen och att kunna åka världen runt och att ständigt surfa på nya vågor. 

– Jag skulle väldigt gärna vilja åka till Hawaii. Det är ju surfmeckat. Både på grund av vågorna men också för att det är så stort där. Sen även till Australien och Bali.

Här är några av dagens största sport- och nöjesnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.