Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EM-aktuella stjärnan satsar på Husbys unga

EM-aktuella Binta Drammeh och Keya Turan driver ett basketläger i Husby.
Foto: HOOKBOY

En basketstjärna och en artist. 

Tillsammans driver EM-aktuella Binta Drammeh och Keya Turan ett basketläger i Husby. 

– Vi vill ge tillbaka till alla barn och se till så att de kan få spela basket och röra sig gratis, säger Drammeh.

– Med tanke på allt som händer i världen och i vårt område så är det här ännu viktigare nu för våra ungdomar, säger Turan. 

Från Husby till Riga. 

EM-aktuella landslagsspelaren i basket Binta Drammeh, 29, är uppvuxen i den nordvästra förorten i Stockholm. Nu vill hon ge tillbaka till sin hemort. Tillsammans med artisten Keya Turan, 28, har hon skapat Husby Basketball camp.

Det blev ett stort event förra året, och planeras att bli ännu större i år.

– Vi vill ge tillbaka till alla barn, men först och främst till de från Husby, Kista och Akalla-området, och se till så att de kan få spela basket och röra sig gratis. Förra året var det en succé, säger Binta Drammeh och fortsätter:

– Vi fick jättemånga sponsorer som hjälpte till och stöttade så vi ska försöka göra något liknande i augusti igen, men vi ska göra det lite längre denna gång.

”Förra året var amazing”

Förra året var det ett stort engagemang, och i år hoppas de på att fler ska komma. Om pandemin tillåter det.

– Allt beror på. Förra året hade vi begränsat antal deltagare på grund av covid, det beror på hur situationen ser ut nu i sommar. Men förra året var vi runt 40-50 personer. Det var verkligen amazing.

När Binta Drammeh har säsong i TTT Riga är det artisten och vännen Keya Turan som främst sköter det logistiska, annars delar de på allt ansvar. 

– Jag och Binta känner varandra sen tidigare, vi är uppväxta i samma område. Vi har haft en del kommunikation under åren, jag är stort fan av henne och det damerna gör, säger Keya och berättar hur initiativet kom till:  

– När pandemin bröt ut i början av förra året så var hon hemma en hel del med tanke på att hon inte kunde jobba. Vi började prata lite mer och kom fram till att tiden var rätt perfekt för att göra den här grejen som vi pratat om genom åren. Vi slog ihop våra huvuden och på kort tid samlade vi alla våra kontakter, nätverk och gjorde det här lägret. 

Utökar nu målgruppen 

Keya Turan är utbildad beteendevetare och har valt en karriär inom musiken, men han beskriver ändå basketen som det som limmat ihop pusselbitarna i hans liv. Det är vad han vill ge fler ungdomar till. 

Vad betyder ett sånt här initiativ för ungdomarna?

– Det är en bra fråga, det får man nästan fråga dem själva men vi hoppas att det är en möjlighet för rekreation, inkludering för att ta del av idrott och träffa nya människor. Och att bara få vara. I dagsläget med tanke på allt som händer i världen och i vårt område så är det här ännu viktigare för våra ungdomar nu att se att det finns något för dem. Det är också därför lägret är gratis.  

I år kommer lägret även att finnas tillgängligt för äldre ungdomar mellan 16 och 19 år. 

– Det är nytt för i år och en annan nyhet är att vi kommer att erbjuda våra ungdomar frukost och lunch tillsammans med Folkets Husby. Vi kommer även i ett senare skede med Svenska Basketbollförbundet att utbilda våra ungdomar där de kan välja att utbilda sig till tränare eller domare. Vi kommer också att erbjuda dem att testa på yoga och självförsvar. Sen har vi också en naprapat hos oss som kommer att hjälpa till med träning, lära ut det här med skador och hur man bör tänka för att återhämta sig. 

Ambitionen för Husby Basketball camp är stor. 

– Vi förstår innebörden av att jobba lokalt, jag jobbar redan lokalt i vardagen bortsett från mycket annat som jag gör med musiken. Så jag förstår vikten av att bygga det här framåt. Visionen är definitivt att bygga det här som en större plattform, säger Keya Turan. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.