Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elsa, 18, får simma sida vid sida med Sarah Sjöström

Bröstsim är Elsa Berghs huvudgrenFoto: Privat
I Rikssimmarna kommer de träna med OS stjärnanFoto: Privat
Elsa med sin syster Clara som betytt mycket för hennes motivationFoto: Privat
Elsa kommer att träna samtidigt som Sarah Sjöström.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Redan i tolvårsåldern såg Elsa Berghs, 18, tränare att hon hade potential att gå långt.

Hon har tagit klubbrekord och sju ungdoms SM medaljer. 

Nyligen blev hon uttagen i talangtruppen ”Rikssimmare” – och ska få träna sida vid sida med Sarah Sjöström.

– Jag har alltid drivits av att se mig själv utvecklas, säger hon och berättar om uttagningen och motivationen till sporten. 

Elsa Bergh har varit i en klordoftande bassäng sedan hon var två månader gammal. I dag går hon sista året på simgymnasiet i Sundsvall för att kunna fullfölja drömmen mot landslaget. Med motivation och självförtroende har hon lyckats knipa en plats i riksimmarna och har flera klubbrekord i hemmaklubben, något som  Hela hälsingland tidigare berättat om. 

Starten på de kommande framgångarna var Ungdoms SM. Elsa Berghs första ”riktiga” tävling som hon kvalade in till trots att hon bara vara tolv år gammal. 

– Jag kunde kvala in med min tid eftersom den var lika bra som de äldre. Gränsen var minst 13 år. Efter den tävlingen pratade min tränare med mig om att han trodde jag kunde blir någonting väldigt bra. Att jag hade potential att kunna utvecklas ännu mer, säger Elsa Bergh. 

Året efter tog hon sin första Ungdoms SM medalj. Det var någonstans där hon insåg sin utvecklingspotential, och att hon var bland de bättre. 

–Jag har ganska bra självförtroende, framför allt inför tävlingar. 

Och självförtroendet speglar sig i vattnet. Sju stycken ungdoms SM medaljer i olika simsätt samt flera klubbrekord i Söderhamn som hon tog hem för två år sedan. 

–Jag har rekordet på alla bröstsimdistanser, och på 100, 200, 400 medley. Och 200 fjäril. Så dem har jag kvar i söderhamn. 

Träna med Sara Sjöström

35 stycken ungdomar i Sverige, födda 01-05 blir uttagna till ”Rikssimmare”. I och med Corona blev SM inställt och därför avgjorde tiderna från JSM i fjol. Efter en femte plats i 100 meter bröstsim, som är Elsa Berghs huvudgren, kvalade hon in med 729 av 725 poäng. 

– Det är en stor sak att bli uttagen till. Speciellt om man kan få den hjälpen att bli bättre. Att se sin utvecklingspotential betyder mycket. Det är ett roligt tecken på att det går framåt.

Den uttagna truppen kommer att ses och träna tillsammans på Eriksdalsbadet i Stockholm. Där seniortruppen med bland annat Sara Sjöström också kommer att träna. Ungdomarna kommer också få bli filmade under vattnet, träffa en idrottspsykolog och lära sig mer om kost. 

Nyckeln till framgångarna

Hur hon har lyckats ta sig dit hon är, handlar främst om att hon hela tiden sett vad träningen ger för resultat. 

– Jag har alltid drivits av att se mig själv utvecklas, och har ganska lätt för att ta emot nya instruktioner. Träningen har motiverat mig att fortsätta. Eftersom tävlingarna gett mig ett kvitto på vad träningen ger för resultat. 

Det bästa som kan hända nu är att en dag få representera Sverige.

– Det är drömmen att få åka på tävlingar internationellt och få representera Sverige. Sen kan allt alltid hända på vägen. Men det är det bästa som kan hända av det. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.