Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ellen satsar på att bli bäst – trots funktionshindret

En dag vill Ellen, 13 bli bäst i världen. Precis som idolen Tove Alexandersson.
Foto: Storyfire
I orientering kan Ellen vara med och tävla och vinna på lika villkor.
Foto: Storyfire
Ellen främsta styrka är hur hon läser kartan. Det kompenserar för det hon förlorar i löpning.
Foto: Storyfire

Ellen Westerlund, 13, satsar allt på orientering.

Hon vill visa att man kan bli världsmästare trots att man har ett litet funktionshinder som hon själv.

– Orientering betyder väldigt mycket för mig. Det är som ett glädjerus. Eller jag vet inte hur jag ska beskriva det. Man känner sig stark, riktigt stark.

Ellen Westerlund från Örnsköldsvik fick diagnosen när hon var sex månader gammal. Hon har en funktionsnedsättning som gör att hennes högra ben och högra arm är svagare än vänster sida. Framför allt yttrar det sig i sämre balans. 

Efter att ha provat på olika sport har Ellen hittat en idrott där hon i stort sett kan tävla på samma villkor. Det hon förlorar i löpningen kan hon ta igen med hennes kunskap i att läsa kartan. 

– Orientering är en sport där hon inte bara mäts utifrån fysiska förutsättningar utan även får använda sin mentala kapacitet, sin styrka i att översätta kartan, tänka snabbt och veta vart hon ska, säger Ellens mamma Monica Westerlund. 

Monica Westerlund säger att det funnits en oro inför varje ny grej som Ellen testat för att det inte ska gå att fortsätta. Men den här gången har de träffat precis rätt.

– Orientering betyder väldigt mycket för mig. Det är som ett glädjerus. Eller jag vet inte hur jag ska beskriva det. Man känner sig stark, riktigt stark, säger Ellen Westerlund.

LÄS MER: Klubben som inte tror på satsnings och utslagning

Orienteringen betyder jättemycket för 13-åriga Ellen.
Foto: Storyfire

Ellen vill bli världsmästare som sin stora idol

Trots att det ibland är jobbigt så ger Ellen aldrig upp. Och hon en stor idol som inspiration. 

– Min stora idol är Tove Alexandersson. Hon är världens bästa orienterare. Mycket viljestarka och pannben. Ibland när det är ett jobbigt intervallpass och det är jättejobbigt men jag fortätter ändå. Så brukar jag tänka att jag är lite lik henne, säger Ellen Westerlund. 

När Ellen vinner en tävling känner hon sig lite extra stolt då hon vet att hon har det lite svårare. Och den känslan vill hon fortsätta känna, drömmen är att bli bäst av alla. 

– Min dröm i orientering är att bli världsmästare och visa att även om man har ett litet funktionshinder så kan man klara det ändå.

LÄS MER: Här får alla nybörjare åka skateboard med proffsen 

Läkarna sa att Elin, 25, liv som aktiv var över – motbevisade alla

Elin Härkönen bröt nacken när hon föll av sin häst. Trots att läkarna sa att hon inte skulle kunna idrotta igen bestämde hon sig för att ta sig tillbaka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.