Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ellen, 21, fick diabetes: ”Det kom som en chock”

Ellen Ahrenbeck, 21, kommer från Tidaholm och spelar innebandy i Fröjereds IF.
Foto: Privat / Privat
Ellen Ahrenbeck övervägde aldrig att ge upp innebandyn bara för att hon fick diabetes.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

21-åriga innebandyspelaren Ellen Ahrenbeck kände sig ofta sjuk och vaknade med svettningar om nätterna .

Efter ett läkarbesök kom chockbeskedet – hon hade fått diabetes. 

Nu är hon tillbaka på plan och berättar om hur hon tvingats anpassa livet. 

– Jag tänkte att det var omöjligt, säger Ellen Ahrenbeck. 

Det började med att Ellen Ahrenbeck kände sig väldigt trött och kunde vakna genomsvettig på nätterna. Hon kände sig sjuk på kvällarna men mådde sedan bättre på morgonen. Någonting kändes inte riktigt hundra i kroppen, någonting som Skaraborgs Läns tidning tidigare skrivit om. 

– Jag jobbade på som vanligt men det blev värre och värre. Vi skojade till och med på jobbet om att jag kanske hade diabetes. 

Efter lite påtryckningar från familjen sökte Ellen vård hos vårdcentralen i februari 2020. Det visade sig ganska snabbt att hon hade diabetes typ 1. Någonting som kom lite som en chock. 

– Man är rätt präglad av fördomarna av diabetes kan jag tycka. Man tror att man får det för att man äter för mycket godis. Jag vet inte om det är för att man skämtar om det när man är liten, eller att vuxna pratar om det så. Men jag tänkte att det var omöjligt. Jag är inte alls mycket för godis och jag håller i gång. 

Ellen Ahrenbeck.
Foto: Privat / Privat

”Jag började nästan skratta”

Hur kändes det när du insåg att det var diabetes?

– Jag var nog väldigt chockad i början. Jag började nästa skratta, det kändes som att det är typiskt att det här ska hända mig. Men så känner väl alla. Sen var jag väl ledsen och uppgiven. Det har varit väldigt blandat. Ibland bryr jag mig inte ett skvatt och känner att det här funkar ju skitbra. Men i vissa perioder är det lite trögare. 

Varför Ellen fått diabetes kan inte läkarna svara på. Men nu vet hon att de där fördomarna inte alls stämmer. Någonting som Ellen tycker att andra också borde lära sig om.

– Inte för min egen skull för jag är rätt självsäker, men jag kan tycka att det är viktigt att folk får veta hur det fungerar. Det kan vara så att det händer någonting och man tappar medvetandet: Då är det bra att folk runtomkring vet vad de ska göra. Personer runt mig har varit väldigt måna om det och frågat. 

Har tagit sig tillbaka 

Sjukdomsbeskedet fick även konsekvensen att Ellen var tvungen att pausa innebandyn. Vanligtvis står hon i mål för Fröjereds IF.

– Jag litar ju till fullo på läkarna, men det var frustrerande att behöva lägga av mitt under säsong. Det tar ju rätt lång tid innan man förstår hur allt fungerar. Du ska sköta någonting i din kropp som din kropp gjort i hela ditt liv. Jag kollar ju mig en gång i timmen, det är mycket att hålla reda på. 

Nu har Ellen kommit i gång med träningen och hon har även spelat ett par matcher. Det har överlag fungerat bra och Ellen som gillar rutiner har kommit in mer och mer i sin nya vardag.

– Vissa dagar är det lite struligare att hålla blodsockret i schack. Det är svårt med fasta tider när det är 20 andra som också har den tiden, då måste jag vara i fas just då och det är svårt. Men nu har jag individuella träningar och då bestämmer jag mer själv. 

Diabetes typ 1

Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat tillverka insulin och du får då för mycket socker i blodet. Typ 1-diabetes är en sjukdom du har hela livet, men det finns bra behandling att få.


Typ 1-diabetes är delvis en ärftlig sjukdom. Man ärver en benägenhet att utveckla ett immunförsvar som kan komma att angripa och förstöra cellerna som bildar insulin. Det är oklart varför immunförsvaret angriper cellerna.


Källa: 1177 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.