Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elitsatsar med barn: ”Tycker jag är galen”

Sebastian Jägerstig har grundat Stockholm Juniors FC.
Foto: Josefin Johansson / Expressen
Foto: BK HÖLLVIKEN

Sebastian Jägerstig, 26, har valt en helt egen karriär inom fotbollen. 

Han själv menar att han tidigt insåg att något saknades för att svenska spelare ska nå ut till de främsta europeiska ligorna – och hans lösning är Stockholm Juniors FC. 

En fotbollsutbildning som ska producera fram spelare på toppnivå. 

– Det är stort individuellt fokus men framför allt vet vi vilka egenskaper de behöver ha för att nå hela vägen. 

Stockholm Juniors FC är ingen vanlig fotbollsförening och Sebastian Jägerstig, 26, är ingen vanlig fotbollstränare. Han började förvisso tidigt att träna barn och ungdomar men har därefter gått sin egen väg och skaffat sig värdefulla kontakter längs vägen. 

Jägerstig har varit på besök hos några av fotbollsvärldens främsta ungdomsakademier, som Atletico Madrid och Ajax. Och i hans drygt ett år gamla fotbollsförening, sitter ingen mindre än landslagsspelaren John Guidettis pappa Mike som ordförande.

Det är självklart ingen slump. Sebastian Jägerstig kom i kontakt med familjen när John tränade individuellt för honom, spetsträning för några av Sveriges bästa spelare är nämligen också något som ingår 26-åringens uppdrag.  

– Första gången jag tränade John var för två somrar sen, det var ungefär samtidigt som jag skulle starta Stockholm Juniors. Då frågade jag hans pappa som är lite av hans manager om han ville vara med. Han har precis samma linje som jag. 

”Färre klarar av att etablera sig” 

Vad är då Sebastian Jägerstig och Stockholm Juniors FC:s linje? 

En av föreningens interna ambitioner är att ha tagit fram en A-landslagspelare till 2029. För att nå dit menar Jägerstig att det krävs en vassare spelarutbildning i tidig ålder, och hans förening riktar sig mot barn och ungdomar i åldrarna 8-15 år. 

– Jag ser att av de spelarna som kommer fram i dag inom svensk fotboll så är det bara färre och färre som klarar av att etablera sig i de största ligorna och i världsfotbollen. Det beror på att de inte är tillräckligt bra utbildade. De som klarar av att etablera sig i de största ligorna, som Dejan Kulusevski och Victor Nilsson Lindelöf, de har fått en bra fotbollsutbildning från tidiga år. Dejan har varit i Brommapojkarna och sen gick han till Atalanta, likadant med Lindelöf som var i Benfica. 

Det är dock få spelare som i tidig ålder blir värvade till akademier utomlands, och det är inte självklart att det fungerar för alla menar Jägerstig. 

– Man ska veta att det är väldigt tufft att flytta utomlands när man är 15 år. Det är inte många som klarar av det. Det kan också slå tillbaka. Man flyttar från sin familj och sina anhöriga. Det blir bara fokus på fotbollen och om man inte mår bra i sig själv kommer det att dra ned utvecklingen som fotbollsspelare. 

”Tycker att vår förening är elitistisk” 

Stockholm Juniors FC startades för drygt ett år sedan. Just nu har de ett lag för pojkar som är runt 12 år gamla, men planer finns på att starta fler lag i framtiden.  

Men den specialiserade elitsatsning har stött på patrull av de största föreningarna. 

– Sen vi dragit i gång det här så har vi fått spelare från de fyra största klubbarna, Hammarby, BP, AIK och Djurgården. De fyra klubbarna vägrar att spela mot oss i träningsmatcher och försöker utesluta oss från så många sammanhang som möjligt och använder olika anledningar till varför de gör det. Själva huvudanledningen är att vi är ett stort hot för dem och konkurrerar mot dem. 

Vad är det för argument du fått bemöta?

– Det är alltifrån att de tycker att jag är en galen ledare till att vår förening är för elitistisk till att de inte har något svar, säger Sebastian Jägerstig och fortsätter:

– Men jag vet, och alla runtom kring vet, att det handlar om att bibehålla ett monopol de har på spelare och att försöka utesluta en förening som är på väg uppåt och som konkurrerar. För mig är det svart på vitt att vi har gjort det eftersom att vi hela tiden får spelare från de klubbarna. 

Blir ni kontaktade av föräldrar som vill sätta sina barn i er förening eller har ni koll på spelare själva?

– Vi ser mycket matcher för att vi är ute på turneringar men det är främst spelare och deras föräldrar som hör av sig till oss för de vill ha en bra fotbollsutbildning och vara en del av verksamheten. Men nej, vi hör inte av oss till spelarna. 

Vill utveckla spelarna individuellt  

Sebastian Jägerstig började spela fotboll i Danderyd SK och har sedan spelat för klubbar som Djurgården och AIK innan han la ned spelarkarriären som 17-åring. Då spelade han i pojkallsvenskan för Djursholm. 

– Under tiden jag spelade fotboll förstod jag – typ – att jag inte hade de främsta tränarna. Det är viktigt för att kunna utvecklas. Jag förstod också att varje gång jag gick ned på träningarna så var det hela tiden fokus på att utveckla laget, inte att utveckla spelarna individuellt. För mig blev det ganska ologiskt, säger Sebastian Jägerstig och gestikulerar med ett tydligt kroppsspråk: 

– Om det handlar om att ta fram fotbollspelare, vilket det gör på ungdomssidan, det handlar inte om att vinna varje match som i ett seniorlag, så bör man lägga tiden på att utbilda spelarna individuellt. 

– När vi åkte utomlands med de här lagen och mötte spanska och italienska toppklubbar hade vi inte ens en chans. Vi kunde stå som ett lag men individuellt var spelarna utomlands långt före i sin utveckling, förklaringen? Ja, det beror inte på deras DNA, eller vad de äter till frukost, det är utbildningen ifrån tidig ålder med kompetenta tränare som är specialister på att utbilda spelare i respektive ålder. 

Finns det inte risker med en tidig elitsatsning? 

– Det är många som förknippar tidig elitsatsning med galna ledare och att man får barnen att tappa intresse. Det kan säkert ha varit så i vissa fall men då gör man det på helt fel sätt. Vi vill aldrig få någon att känna sig förminskad eller selektera bort någon. När vi spelar match ser vi till att alla får spela ungefär lika mycket för det handlar om en utbildning. 

”Tittar på de främsta akademierna” 

Kan ni se om en ung spelare skulle må dåligt av en sådan här miljö? 

– Skulle jag och Martin (tränarkollega reds anm) känna att det är någon av spelarna som inte tycker att det är kul så skulle vi också förmedla det till föräldrarna. Det oavsett om den spelaren kanske skulle vara bäst i vår grupp. Men då är det inte rätt för honom, då är det bättre att han är i en mindre kravfylld miljö.

Han menar att en av de viktigaste nycklarna att få med sig från tidig ålder är spelarens tekniska inlärning och beslutsfattning. I Stockholm Juniors FC ligger fokus på att lära spelarna att individuellt kunna lösa situationer oavsett kollektiv taktik. 

– Skillnaden hos oss är att man får en bred fotbollsutbildning som är specialiserad för att utveckla de egenskaper som man behöver för att bli elitfotbollsspelare. Det är stort individuellt fokus men framför allt så vet vi vilka egenskaper de behöver ha för att nå hela vägen och förhoppningsvis kunna bli fotbollsspelare. Vi tittar på de främsta akademierna utomlands, vad de gör och hämtar in mycket kunskap från dem. Det gör att vi hela tiden kan vara längst fram i utvecklingen. Det tror jag skiljer oss från andra. 

Sebastian Jägerstig har ett utbrett kontaktnät och även innan han startade sin egen förening hade han flera år som barn- och ungdomstränare i ryggen. Han menar att hans koncept är tydligt och inom föreningen finns nycklarna till att bli bäst. 

– Att säga att nyckeln till att få fram fler och bättre fotbollsspelare är att icke nivåindela verksamheten ifrån tidig ålder utifrån kunskapsnivå och inte tillsätta utbildade tränare.
Det är som att påstå att för få fram elever som ska bli duktiga i matematik så ska vi inte ha tillgång till utbildade lärare i tidig ålder och inte ha anpassad inlärning efter kunskapsnivå. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.