Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elitboxaren blev ordförande – vill hjälpa andra ta medalj

Lina Skoghagen har flera SM-medaljer.
Foto: Höllvikens Boxningsklubb
Lina Skoghagen (blå) slåss mot Natalie Bergqvist (röd) under finalen för 64-69kg under SM i boxning den 15 maj 2016.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Lina Skoghagen har flera SM-medaljer – men numera står hon vid sidan av ringen.
Sedan två år tillbaka är hon ordförande i Höllvikens Boxningsklubb. 

– När man ser andra lyckas med något de själva kanske inte trodde på – det är sjukt häftigt, säger 27-åringen.

Hon var 18 år när hon började boxas. Lina Skoghagen berättar att hon redan innan det var nyfiken på boxning men hon hade inte lyckats ”hitta hem” i någon klubb. 

Tillslut fann hon dock Höllvikens Boxningsklubb och i flera år satsade hon hårt på sporten. Siktet var inställt på de stora mästerskapen men sedan lite drygt tre år tillbaka lägger hon all sin tid på att hjälpa andra. 

– Jag får alltid frågan om jag inte saknar det att tävla men jag är ju i sporten hela tiden så – nej, det gör jag inte, säger Lina Skoghagen. 

Nominerades till pris 

Lina Skoghagen är inte bara tränare, hon är även ordförande i Höllvikens BK och är nu inne på sitt tredje år i den rollen. 

– Det blev ganska naturligt när jag själv slutade tävla att jag började engagera mig mer och mer som tränare och i styrelsen. Jag gjorde det redan när jag var aktiv men inte lika mycket då. Det blev ett ganska naturligt steg. Jag brinner för idrotten och har alltid sagt att när jag väl slutar själv så ska jag vara kvar på ett eller annat sätt. 

När Eldsjälsgalan hölls på Vasateatern i Stockholm den 19 april så var klubben nominerade i kategorin årets idrottsförening. 

– Det är en förening med väldigt många medlemmar. Vi är nog runt 800-900 medlemmar och vi bedriver boxning i både motionsform och tävlingsform egentligen från minsta åldern till pensionärer.

”Nästa större än mina framgångar”

Vad är du mest stolt över i föreningen?

– Att vi får med oss så många människor och att vi får de att se sin egen potential och att de tror på sig själva och växer. 

Lina Skoghagen stormtrivs med sitt uppdrag – och varför är enkelt att svara på. 

– Dels att jag får möjligheten att utvecklas själv som person och sen att jag får hjälpa andra att bli bättre. När man står utanför som tränare kan man se saker tydligare och ibland kan jag tänka ”att jag inte visste det där när jag var aktiv”, säger Lina Skoghagen och fortsätter:

– När man ser andra lyckas med något de själva kanske inte trodde – det är sjukt häftigt. De tillfällena jag har varit med mina boxare i hörnan när de har vunnit SM eller något annat, det har nästan varit större än mina egna framgångar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.