Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elin leder Masarna mot guld – vägrar ta emot ersättning

Elidn Hedlund, 24, har vuxit upp med Masarna och såg sin första match när hon låg i barnvagnen.Foto: Privat / Privat
I dag är Elin Hedlund ledare för ungdomslaget som i år tog guld i sin serie.Foto: Pentti Kiiski / Masarna

Elin Hedlund, 24, är någonting så ovanligt som en kvinnlig ledare i Speedway.

Ända sedan hon satt i barnvagn har hennes stora intresse varit Masarna och nu jobbar hon ideellt i föreningen.

Hon vill inte ta emot någon ersättning.

– Jag känner att det är hela min barndom. Det är väl klart att jag gör allt för att ha det kvar, säger Elin Hedlund.

24-åriga Elin Hedlund har själv aldrig kört speedway men både hennes pappa och bror är intresserade och själv såg hon sin första tävling från barnvagnen. Sedan dess är hon helt fast i sporten. 

– Det är spänningen och att det inte spelar någon roll vart man kommer, på vilken bana man är, man blir bra behandlad överallt. Det är en bra gemenskap. Det är inget hat och sånt som man hört att det kan vara i exempelvis fotboll.

Sedan 16 års ålder har hon själv varit aktiv inom föreningen, först som funktionär och nu för fjärde året i rad som ledare för ungdomslaget med killar mellan elva och 13 år.

– Det var en kille som var lagledare före mig som ville sluta. Han skrev till mig och undrade om jag ville ta över, så blev jag där några veckor och så sa jag att vi provar med ett år och så får vi se hur det känns. I år blir det mitt fjärde år.

LÄS MER: ”Här är bandyn ingen lek, utan blodigt allvar” 

Finns inte många tjejer i speedway

För Elin handlar det mest om att hålla koll på det logistiska kring laget men också att försöka se till att de inte tappar gnistan. Det viktigaste är att de har roligt. 

– Jag vill inte att de ska ha någon press, de ska vara där för att lära sig och för att de tycker att det är kul. De ska inte känna att man måste vinna. Mitt jobb under matcherna är att jag ska veta i vilket heat som grabbarna ska ut, vilken färg på hjälmhuvan de ska ha och även vilket spår de ska starta från.

Speedway är en väldigt mansdominerad sport där det är ganska ovanligt med unga tjejer. Elin vill gärna att fler tjejer får upp ögonen för sporten, men hon tycker inte att det är jobbigt att vara bland killarna. 

– För min del är det väldigt lätt. Visst det är någon enstaka människa man kanske inte pratar så mycket med men jag tycker det går jättebra. Man får höra att de tycker att det är så kul med unga tjejer som är med och är lagledare.

Vill inte ta emot ekonomisk ersättning

Förutom att Elin är med på sitt eget lags alla matcher kollar hon också på alla A-lagets möten, både på hemma- och bortaplan. En stor del av hennes liv kretsar därför kring Masarna, men även om hon blivit erbjuden ersättning så vill hon inte ta emot några pengar. 

– Vi ska ju skicka in resekostnader och så får man ersättning men jag har sagt att jag inte vill ha några pengar. De pengarna som jag får när jag åker på bortamatcher kan jag lika gärna bjuda klubben på. De behöver pengarna mycket mer än vad jag behöver. 

Känns det inte jobbigt att lägga ner så mycket tid utan att få betalt?

– Nej, jag bryr mig faktisk inte om pengarna. Hade jag vunnit på lotto så hade jag gett en del av pengarna till Masarna, det har vi pratat om mycket inom familjen. Men man kommer ju aldrig göra det. Men jag känner att det är hela min barndom. Det är väl klart att jag gör allt för att ha det kvar.

Hur viktigt är det med eldsjälar som du själv i föreningslivet?

– Det är jätteviktigt. Det är liksom inte bara elitserien utan så mycket runtomkring som behövs, säger Elin Hedlund.

I år vann Masarnas ungdomslag både guld i serien och guld i Par-RM. I den kommande säsongen ska Elin byta ut läktaren mot båset även under elitserielagets matcher. Hon ska nämligen få börja lära sig hur det fungerar även på den högsta nivån inför framtiden.

LÄS MER: Här tränas Sverige cykeltalanger av OS-medaljören 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.