Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elin bröt nacken – tog sig tillbaka och vann EM

I dag är Elin Härkönen starkare än någonsin trots olyckan.Foto: StoryFire / StoryFire
Elin bröt en halskota och fick en spricka i en annan. Foto: StoryFire / StoryFire
En stor del av Elins liv kretsade kring hästar och voltige.Foto: StoryFire / StoryFire

Elin Härkönen, 25, var en stor talang inom voltige med flera SM-titlar.

Hennes nästa steg i karriären var att ta en medalj i ett internationellt mästerskap.

Men då hände det som inte fick ske – Elin ramlade av och skadade sig allvarligt på träning.

– Det var verkligen mitt liv, sen försvann det från en dag till en annan, säger Elin Härkönen.

År 2013 var Elin Härkönen 18 år. Hon drömde om internationella medaljer i voltige och förberedde sig inför VM. Men under ett träningspass inträffade det som inte får hända. Elins häst blev skrämd vilket resulterade i att hon kastades av. I det det här avsnittet av ”Eldsjälar” berättar hon om hur hon tog sig tillbaka.

– Vi skulle träna in en ny häst och skulle precis avsluta träningspasset och landslagstränaren säger , hoppa upp en gång till. 

Elin skadades allvarligt. Hon bröt en halskota och fick en spricka i en annan. Hon stelopererades på Akademiska i Uppsala och läkarna sa att ett aktivt liv inte längre var aktuellt. 

”Säg inte att det inte går, låt mig prova”

Tiden som följde präglades av smärta och värk och hennes liv spenderades till stora delar i sängen. Men operationen blev lyckad och Elin vägrade att ge upp.

– När jag låg där så såg jag mig själv gå igen. Så från första stund började jag tänka hjärna till muskel. Jag började föröka vicka på tårna och till slut kunde jag det, en gång kunde jag vicka foten och en dag böja benet. Jag tjatade på läkaren att få prova att ställa mig upp. ”Nej, nej Elin det går inte”. Säg inte att det inte går, låt mig prova. 

Hon fortsätter: 

– Jag ska motbevisa honom. Jag kommer att komma till honom med en guldmedalj en vacker dag. Ingen ska tala om för mig vad jag kan eller inte kan göra. Jag har överlevt någonting man inte ska kunna överleva, säger Elin Härkönen.

I dag utöver Elin Obstacle Course Racing och är PT.Foto: StoryFire / StoryFire

Tack vare en stark vilja och stöttning från både familj och förbund kunde Elin börja ta sig tillbaka. Genom ridsportsförbundet vann hon ett stipendium för att kunna åka till en av världens bästa Rehabkliniker. I dag driver hon ett eget företag där hon arbetar som PT. Hon sysslar även med Obstacle Course Racing. 2018 tog hon EM-guld. Nu vill hon inspirera andra.

TV: Se tidigare avsnitt av ”Eldjsälar”

Billy och Alexander hjälper till med läxor på boxningsklubben

I tidigare avsnitt av Eldsjälar får vi följa med till Västerås och boxningsklubben BK Rapid

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.