Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Efter hyra, amortering och mat är pengarna slut”

Julia Roddar har varit nära att gå in i väggen av sina två jobb.
Foto: BILDBYRÅN
Hanna Glas tjänade under 20 000 kronor i månaden under sin tid i damallsvenskan.
Foto: BILDBYRÅN

De är elitidrottare i Sveriges högsta fotbollsserie.

De spenderar tiotals timmar i veckan på fotbollsplanen i sina klubbars färger. 

Trots det upplever hälften av alla spelare i damallsvenskan att de inte kan leva på sin lön. 

– Jag betalar hyra, amorterar och handlar mat. Sedan är pengarna slut, säger Djurgårdens Fanny Lång. 

Fanny Lång spelar i Djurgården i damallsvenskan. Hon tjänar under 10 000 kronor i månaden och tvingas arbeta 65 procent utöver fotbollen för att hennes ekonomi ska gå ihop. 

När landslagsspelaren Julia Roddar spelade sina två första år i damallsvenskan jobbade hon 100 procent vid sidan av fotbollen och gick nästan in i väggen. 

Landslagskollegan Hanna Glas tjänade under 20 000 kronor i månaden och tvingades jobba deltid under hennes år i Sveriges högsta serie. 

Fanny Lång: ”Det blir 12 timmars jobb”

Fackförbundet Unionens senaste rapport ”Ojämn spelplan” visar att 80 procent av spelarna i damallsvenskan tjänar under 20 000 kronor i månaden. Och hälften känner att de måste jobba vid sidan av.

– Jag börjar 06:30 två dagar och 07:30 tre dagar. Sedan jobbar jag till 13:00, tar pendeln och tränar och sedan är jag hemma efter 20:00. Så det är 12 timmars jobb. Nu ser ju jag inte fotbollen som mitt jobb, säger Djurgårdens Fanny Lång.  

Du är proffs, men du ser inte fotbollen som ditt jobb? 

– Ja, just det. Det har jag aldrig tänkt på. Det skulle ju aldrig en herrlagsspelare tänka tror jag. 

Hur mår du med tanke på dessa omständigheter? 

– Det är tufft. Vissa dagar är tuffare än andra. Speciellt de dagar man spelat match och kommer hem sent. De som har heltid, typ herrarna, kan åka och äta brunch klockan 11:00 dagen efter, sedan köra ett enklare pass på förmiddagen och ha eftermiddagen ledig medan jag går upp 05:20 liksom.

Julia Roddar: ”Jag kände att bara jag hinner äta”

Innan Julia Roddar flyttade till Kopparbergs Göteborg var hon nära att gå in i väggen av stressen från sina båda jobb.

– Jag stressade till träningen från jobbet och kom alltid sent. Jag fick alltid slänga i mig någon macka på vägen för att orka med träningen, säger Julia Roddar.

Hon fortsätter:

– Det funkade i perioder men efter kanske ett och ett halvt år gick jag nästan in i väggen. Då fick jag gå ner i arbete till 75 procent. Jag åt jättedåligt och var ofta sjuk, säger Roddar. 

Mådde du bättre efter att ha gått ner i tid som säljare? 

– Det blev ekonomiskt tuffare men jag kände att det ändå var värt det. Den enda tiden på dygnet jag faktiskt mådde bra var på fotbollsträningen och det ville jag verkligen inte ta bort från mitt liv. Jag kände att bara jag hinner äta, säger Julia Roddar.

Hon fortsätter: 

– Hela perioden är ganska suddig. Jag tror faktiskt att jag mådde ganska dåligt. Men jag fick en bättre livssituation. Mina chefer var jätteschyssta som lät mig gå ner i procent. 

Hanna Glas: ”Hade blivit bättre kvalité”

I dag spelar Hanna Glas i Paris Saint-Germain och med distans märker hon vilken skillnad det är när hon slipper fokusera på allt runtomkring.

– Jag har mycket mer energi och kan träna ännu mer. Man mår ju bättre. Om fler hade kunnat leva på sin lön så hade det nog kunnat bli bättre kvalitet rent generellt, säger Hanna Glas. 

Att kvalitén på svensk fotboll skulle höjas med bättre löner håller både Fanny Lång och Julia Roddar med om. 

– Jobbar man heltid och ska utöver det prestera på planen så blir det mycket sämre. Det blir annat om man hinner lägga upp sin dag med att vila och äta och kanske göra ett extra pass på gymmet. Det är klart att då blir man en bättre fotbollsspelare, säger Julia Roddar. 

Elitfotboll dam: ”Har inte de resurserna”

Elitfotboll dam presenterar varje år snittlönerna i damallsvenskan. Helena Nilsson som är interim generalsekreterare är inte förvånad över rapporten.

– Vi tycker det är väldigt bra att man lyfter fram frågorna. Det här är någonting som vi har pratat om i många år, att det finns de här orättvisorna. Det är någonting vi arbetar med på vår front för att rätta till. Vi välkomnar alla goda krafter som kan lyfta fram det här, säger Helena Nilsson. 

Hon menar också att det som skulle gör den stora skillnaden är om de kommersiella förutsättningarna ändras.

– Då handlar det om sponsorer, annonsörer, mediebolag och medias bevakning, säger hon. 

Hon fortsätter:

– Det är cirka tio gånger mer pengar på herrsidan. Det är inte av ovilja som damlagen inte höjer lönerna. De har inte de resurserna och vi ser att de stora pengarna som kan komma in är att man ser ett större kommersiellt värde. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.