Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter glädjebeskedet – RF vill öppna för motionslopp

– Mycket talar för att det lättar snart, säger Björn Eriksson, RF:s ordförande.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Nu riktar RF fokus mot nästa prioområde i samtalen med FHM – att större tävlingar som motionslopp och tävlingar utomhus ska kunna tillåtas.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Barn- och ungdomsidrottens återstart var Riksidrottsförbundets högsta prio i samtalen med Folkhälsomyndigheten.

Nu riktar RF fokus mot nästa prioområde i samtalen med FHM – att större tävlingar som motionslopp och tävlingar utomhus ska kunna tillåtas. 

Samtidigt har RF nu besked om att det statliga stödet på 1,3 miljarder kronor ska betalas ut i juni, och att ytterligare 200 miljoner öronmärkts för att återstarta nedstängd verksamhet.

– Mycket talar för att det lättar snart, säger Björn Eriksson, RF:s ordförande.

Barn- och ungdomsidrotten får fritt fram att tävla igen av Folkhälsomyndigheten (FHM). Ett besked som var glädjande men inte överraskande för Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Björn Eriksson.

– Jätteroligt, säger han om beslutet. Jag tror mer på att prata med folk än att gapa och skälla, och det här beskedet baseras på ett möte jag hade med Johan Carlson (generaldirektör FHM) för två veckor sen.

Björn Eriksson säger att frågan om att få igång barn- och ungdomsidrotten har varit RF:s högsta prioritet i mötena med FHM.

– Nu går det ett sus av glädje genom idrotten, hoppas jag. Ungarna har inte mått bra av att inte ha möjlighet att tävla.

Varför sattes gränsen vid en tävling eller match i veckan?

– För att tidigare (våren 2020, reds. anm.) var det problem med definitionen av matcher, och det tänjdes på vad som var träningsmatcher och inte. Nu var vi behjälpliga med att definiera det. Vi inom idrotten har inte varit helt felfria heller, om man säger så, utan tänjde på regelverket. Nu har vi varit behjälpliga att definiera det. Men vi har ansett att möjligheten att tävla är viktig, och Johan Carlson har lyssnat på det. Både han och vi kämpar för folkhälsan, FHM har inget ändamål att hindra folk från att röra på sig, tvärtom, säger Björn Eriksson.

”Mycket talar för att det lättar” 

Enligt Björn Eriksson träffas representanter för RF och FHM mer eller mindre varje vecka. Från RF:s sida har man tre prioriterade punkter, där nu en lösning på den första punkten är nådd i och med onsdagens besked.

– Näst högst prio är att få i gång arrangemang som löplopp, orientering, utomhussporter där smittorisken inte är överhängande. Och tredje prioritet är frågor om att släppa på publik samt ge äldre rätt att träna inomhus.

Vilka signaler får du om när något kan hända med dessa punkter?

– Att vi är i ett läge där mycket talar för att det lättar snart. Men det är deras expertis som gör bedömningen, och där lägger jag mig inte i. Det är de som är experterna på smittoläget. Men mitt budskap är att vi måste börja förbereda nu för hur vi gör när vi kan öppna upp. När stjärnorna står rätt, och det kommer de göra så småningom, så måste vi ha planen framme. Det gäller allt från vaccinationsintyg för att få gå på fotboll till hur vi får i gång fler knattematcher och får ledare som tycker det är tungt att orka fortsätta lite till.

Kritiken mot FHM har blivit allt skarpare i takt med att ett besked har dröjt om lättade restriktioner för barn- och ungdomsidrotten och att kunna släppa på mer publik på arenorna, och som företrädare för samtliga idrottsförbund får RF ta en del av kritiken.

– Allt seriöst arbete vi gör verkar inte spela någon roll vare sig för Folkhälsomyndigheten eller regeringen, sa exempelvis Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SportExpressen den 25 april. 

– Det kan vara bättre att föra ett resonemang i stället för att skälla. Att skälla kan lätta på topplocket men det får inte den effekt man tänkt sig, säger Björn Eriksson.

RF har en rådgivande roll

Samtidigt medger Björn Eriksson att RF har en rådgivande roll för att FHM ska förstå hur idrotten fungerar.

– De kommer och resonerar med oss, ja. Eftersom de inte kan prata med alla (olika idrottsförbund). Deras vilja att lyssna på RF, den finns där. Sen kan det finnas olika meningar kring besluten som fattas.

Har du varit kritisk mot FHM i dina interna samtal med dem?

– Jag är alltid kritisk när jag pratar med dem. Men jag försöker föra resonemang. Men det vanligaste jag har velat göra är det som nu är bestämt (att barn- och ungdomsidrotten får tävla igen). Men om deras experter säger att läget inte tillåter det jag vill göra, då är det så. Det är som att gå till läkaren, om du har en blödning i magen så kommer du sällan med egna förslag på vad som ska göras, säger Björn Eriksson.

Statligt stöd betalas ut i juni 

Han säger i intervjun med SportExpressen också att utbetalning av det statliga stödet till idrotten för första halvåret 2021 kommer att betalas ut i juni. Det handlar om 1,3 miljarder kronor, och av dessa är drygt 200 miljoner öronmärkta för att förbund och föreningar ska återstarta verksamhet som stängts ner på grund av pandemin.

– Det är beslut som jag fick till mig för två, tre dagar sedan. Det är också ett tecken på att vi drivs mot en lätta upp-situation. Det löser inte alla problem men vi börjar vandra åt ett håll som jag uppskattar, där vi kan börja kompensera inte bara bakåt utan även framåt, och återskapa svensk idrott, säger Björn Eriksson.

Ansökningsperioden är 7–19 maj. Den 17 maj ska kriterierna sättas av RF för hur det statliga stödet ska fördelas.

– Förhoppningsvis är det pengar på rull ut i juni. Sen i augusti vill jag väcka frågan med regeringen vad vi gör för andra halvåret 2021. Men det är svårt se det nu, vi avvaktar och ser hur smittoläget förändras under sommaren, säger Björn Eriksson.

Andreas Hanson 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.