Barn som tvingats svälta och som hånats för sina kroppar av tränare, samtidigt som barnen brutits ner till tårar och nekats vatten och mat.
Dessa förhållanden framkommer genom en rapport som gjorts kring brittisk gymnastik, som visar på hur tränare använder sig av hänsynslösa metoder i jakt på framgång.
– Detta är ju inget nytt. Man hade redan 2020 fått gymnaster att träda fram och vittna om en kultur som man inte vill se, med övergrepp både fysiskt och mentalt. Det här har vi ju tyvärr sett på flera ställen i världen och det är jättetufft för individerna att träda fram och berätta om de här traumatiska upplevelserna, men när en gör det så ger man mod till flera. Allt det här är något som vi inte vill se i varken svensk eller internationell gymnastik, säger Pelle Malmborg.
Hur kan det bli på det sättet från början? Vart har det brustit?
– Jag tror det är en kultur som skapas undan för undan. Man har siktet inställt på att göra resultat och utifrån det så växer kanske träningsmetoder och ett ledarskap fram som tänjer på gränserna efter hand. För det händer ju inte över en natt. Man kollar på de som är bäst och kollar på hur man gjort för att nå sådana resultat, sedan tar man deras metoder. Både de bra sakerna men också de dåliga sakerna. Jag tror det har varit mycket prestationsinriktat och resultatinriktat och att man inte sett till individens bästa.
”Fick indikationer på att saker inte stod rätt till”
Inom svensk gymnastik säger man sig jobba hårt med att utbilda på rätt sätt för att säkerställa en bra miljö.
– Vi gjorde en undersökning 2012 där vi fick indikationer på att saker inte stod rätt till. Många delar funkar ju väldigt bra men inom elitsidan så framkom det delar som inte passade in i den värdegrund som vi har. Utifrån det har vi jobbat under många år med att skapa en bättre miljö för de barn och unga som kommer till gymnastiken. Allt ifrån en utvecklingsmodell som bygger på individens. det har införts uppförandekoder, det finns numera en gymnastikombudsman som är en person som har ett särskilt uppdrag att vara rådgörande i dessa frågor, säger Pelle Malmborg och förklarar vidare:
– Man kan vända sig dit för att då hjälp och råd när man känner att saker inte funkar som de borde. Det läggs mycket tid på att utveckla vårt utbildningssystem, där ledarskapet är en stor del av innehållet.
Vad finns det annars för utmaningar här i Sverige som man kan jobba på?
– Utmaningen tycker jag är att fånga saker tidigt. Det ser vi ju prov på här i Storbritannien och vi ser det inom hela samhället, att barn är ofta väldigt lojala till vuxenvärlden och tror att saker ska vara på ett visst sätt. Det är först flera år senare som man tänker att ”det där var ju inte okej så som jag blev behandlad”. Det tycker jag är en utmaning, att få barn att prata och uttrycka när saker inte känns bra. Det kan vara i ett stadie där det ”bara” handlar om ett tonfall från en tränare som inte är det bästa där man enkelt kan rätta till det, säger Pelle Malmborg och avslutar:
– Det är dit man vill komma, att vi har en så bra och trygg träningsmiljö så att våra barn och ungdomar känner att det är rätt att tycka och tänka om sitt idrottande eller skola eller vilket sammanhang man nu är i. Föräldrarna har ett stort ansvar att lyssna på sina barn, och att vara en aktiv del i sina barns idrottande. Ju tidigare man kan fånga avvikelser, ju mer kan vi rätta till.