Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba, 15, pekas ut som nästa stjärna

15-åringen ska rida sitt tredje EM.
Foto: Privat/ Privat
Ebba Danielsson efter seger.
Foto: Privat
Hoppryttaren Ebba Danielsson, 15, är en supertalang inom hästhoppning.
Foto: Privat

Hoppryttaren Ebba Danielsson, 15, är en supertalang inom hästhoppning.

Och hennes tränare Pether Markne, som bland annat tidigare coachat Malin Baryard-Johnsson, spår att att den unga ryttaren kan nå hur långt som helst. 

– Jag tror att hon kommer att nå världseliten, säger ridsportstjärnan. 

Ebba Danielsson, 15, har alltid velat bli hoppryttare och tävlingsdebuten gjordes redan som femåring tillsammans med en av familjens ponnyer. Men sedan dess har storleken på de fyrbenta djuren växt och redan som 12-åring började hon tävla med storhästar. 

SportExpressen Föreningsliv har pratat med ungdomstalangen som snart inleder sitt tredje EM, men det första europamästerskapet som juniorryttare. 

– Det känns jättebra just nu, jag tränar väldigt mycket och det är väldigt kul när man får framgång då. Jag rider tre-fyra hästar om dagen minst, ibland kan jag rida fem-sex stycken också, det beror på.

Samarbetat i flera år

Hennes mamma, Eva Danielsson, har tidigare varit hoppryttare, därav var det smidigt för Ebba att gå över till att de lite större hästarna tidigt i karriären. 

– Det kom ganska automatiskt för min mamma hade två storhästar hemma som hon red och sen när hon ville tävla längre så tog jag över dem. Då blev det så. 

Hur skulle du säga att säsongen varit hittills? 

– Jag började tävla i Slovakien. Det gick väldigt bra. Sen var jag i Holland, det gick helt okej, sen åkte vi till Hagen i Tyskland och det var där jag vann grand prix. Nu var jag hemma i Sverige och tävlade i Mantorp och då gick det jättebra. Det var jättekul. 

Ridsportsstjärnan Pether Markne har skördat framgångar som både ryttare och tränare till unga lovande ryttare. Han och Ebba Danielsson har samarbetat under flera år och han tycker sig se en ordenlig utveckling hos den 15-åriga tjejen i år. 

– Hon har alltid varit en fighter inne på banan och en vinnarskalle, det är en väldigt bra egenskap. Hon har ju varit så liten Ebba, lite kort till växten, och det har på ett sätt varit en begränsning. Nu har hon vuxit ikapp sig, och problem hon haft med sits och position kan hon hitta mer stabil och proffsig sits och hjälpa hästarna mer. Nu på sista tiden tycker jag att det har hänt massor. Även vad gäller mognad, säger Pether Markne. 

”Ska bli jättekul”

Ebba Danielsson tillhör de yngsta ryttarna i sin tävlingsklass men trots det har hon redan stor erfarenhet. Som 12-åring började hon tävla internationellt och en av favoritplatserna utomlands är Lyon. 

Men det kommande europamästerskapet hålls i Vilamoura, Portugal, och det har varit ett stort mål att ta sig dit. 

– Det ska bli jättekul. Jag är väldigt taggad. Jag har tränat nästan hela året inför det här så det ska bli väldigt roligt. I början av året trodde jag inte att jag skulle rida ett EM nu. Jag har tränat på för att försöka ta mig dit så det var jättekul att jag blev uttagen. 

Vad har du för mål i EM?

– Jag ska göra mitt bästa, men mitt mål är att ta mig till final. Jag känner mig stolt över att få representera Sverige. 

Både Pether och Ebba delar samma vision, målet är toppen och mästerskapet i Portugal är förhoppningsvis bara ett av många framöver. 

– Som tränare för många unga ryttare har jag sett åtskilliga gånger när man lite för tidigt får höra vilken talang man är, och att man lite omedvetet inte blir lika hungrig då. Att man redan är talang och duktig och sen går det två år och man ställs mot högre krav och märker att det är svårt. Där pratar vi väldigt öppet Ebba och jag. Man får förtydliga när hon gjort saker bra och haft framgång, hon är inte den som växer till himlen på fel sätt. 

”Tror hon når världseliten”

Pether Markne har tidigare coachat Malin Baryard-Johnsson, en ryttare som likt Ebba också är nätt och har en enorm tävlingsskalle. 

– Jag tror att Ebba kommer att nå världseliten absolut, den enda begränsningen, det vet vi alla som håller på med toppsport, det är hästmaterialet. Men samtidigt har hon redan nu bra material, och hon gör inte materialet sämre. 

Den meriterade tränaren hoppas kunna fortsätta stötta Ebba, och dyker tillfället upp kanske hon en dag kommer att få rida någon av hans hästar. 

– Ebba är en fantastisk teamplayer. Hon går upp i sitt och fokuserar men hon är extremt noga med att även se andra. Hon är faktiskt inte bara i sin egen bubbla för att vara så ung. Jag tycker att hon är mogen där, hon bryr sig om andra och har en väldigt empatisk sida. När hon är uppe i sin grej så glömmer hon inte det som finns runtomkring henne, det har säkert med uppfostran att göra men hon är väldigt bra så. Det är en mjuk tjej men en fighter. 

Ebba Danielsson ska börja i niondeklass till hösten, men framtiden är redan utstakad för 15-åringen. Hon har redan stött på ryttare som Peder Fredricson, Malin Baryard-Johnson och Stephanie Holmén på tävlingar, och vet vad och vart hon vill. 

Men efter EM väntar ändå lite välförtjänt semester. 

– Jag har planerat att tillbringa en vecka på Västkustens pärla Bohus-Malmön, avslutar Ebba Danielsson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.