Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Durmaz nya aktion i kampen mot hatet

Jimmy Durmaz tycker att han fick mycket kärlek av både laget, familjen och svenska fans efter hatstormen 2018.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Durmaz vill få bort machokulturen för att alla ska kunna vara sig själva i fotbollen. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Sommaren 2018 fick Jimmy Durmaz utstå en hatstorm på sociala medier efter att ha orsakat en frispark i fotbolls-VM.

Händelsen fick honom att inse ännu starkare än tidigare att han måste jobba mot hat och machokultur.

Nu är han med och anordnar en välgörenhetsmatch för att uppmärksamma arbetet mot det hårda fotbollsklimatet.

– Det ska inte vara så att en ung pojke ska kliva in i ett omklädningsrum och känna sig rädd för att andra kanske mobbar, säger Jimmy Durmaz.

Det har gått över ett år sedan Jimmy Durmaz drog på sig en frispark mot Tyskland i fotbolls-VM. En frispark som ledde till tysk seger. Men för Durmaz innebar det inte bara noll poäng. Det innebar också en rasistisk hatstorm på sociala medier och att en 17-åring åtalades för olaga hot och förolämpning. 

– Jag tänker inte ens på det längre. Jag kör på och mår jättebra. Det enda som är jobbigt är att vi förlorade den matchen. Så fort man tänker tillbaka på det så är det så klart att det är jobbigt. Men jag tar bara med mig kärleken som jag fick efteråt och jag bryr mig inte om det andra, säger Jimmy Durmaz.

Hur känner du kring stödet du fick? 

– Jag fick jättebra stöd från alla runtomkring mig. Mina nära och kära, min familj som hela tiden var vid mig. Sen från hela Sverige. Allt folk som gav kärlek, det värmde otrolig mycket. Och hela landslaget som stod och stöttade mig. Det är klart att det är kärlek. 

Händelsen fick Jimmy Durmaz redan stora engagemang för att bekämpa machokultur och skadliga mansnormer att tända till lite extra. 

– Frågan växte ännu mer inom mig. Jag höll ju på med det nästan två år innan det här och jobbade stenhårt med det. Nu var jag redan intresserad av den frågan och det blev ännu mer tydligt att det är någonting jag verkligen behöver göra. 

LÄS MER: Durmaz stöttas efter hatstormen på nätet

”Det ska vara trevligt i ett omklädningsrum”

Durmaz har länge varit ambassadör för organisationen Locker Room Talk som jobbar med att förbättra klimatet i omklädningsrummen och med att försöka förändra mansnormen. 

– Det ska vara trevligt i ett omklädningsrum. Det ska inte vara så att en ung pojke ska kliva in i ett omklädningsrum och känna sig rädd för att det finns andra som kanske mobbar eller framhäver sig själva på ett dåligt sätt mot andra. Det är det här jag försöker ändra på. Alla är välkomna och alla ska kunna vara sig själva utan att någon påpekar någonting, säger Durmaz.

Vad är dina erfarenheter av machokultur i just omklädningsrummet?

– Jag kände inte av det så mycket när jag var ung. Jag var väl så fokuserad på fotbollen och älskade det jag gjorde. Jag tänkte inte på det just då. Men sen när jag klev in i min lillebrors omklädningsrum som är tio år yngre, så kände jag att det har ändrats. 

Han fortsätter:

– Det är inte som förr och det var konstigt snack, tuffa ord och svordomar hela tiden. Man skulle skämta på ett dåligt sätt där man trycker ner någon och jag kände att det inte är okej. När jag fick höra om Locker Room Talk så kände jag att det var perfekt för mig. 

Durmaz: ”Det är för mycket press”

Organisationen håller utbildningar för killar mellan tio och 14 år för att skapa ett bättre klimat i omklädningsrummen och Durmaz är själv med när han kan. Han tror att man kan förändra mycket genom att prata och visa att det är okej att gå sin egen väg.

– Jag är helt fascinerad av hur många unga tänker. Man ser skillnaden, att det hänt något från första gången man träffade dem jämfört med den senaste. Det är tongången och att man hjälper varandra i stället för att se ner på varandra. Om någon missar en passning så försöker man pusha varandra i stället för att hata på den personen eller snacka skit.

Men samtidigt som barnen måste lära sig att behandla varandra med respekt, måste även vuxna vara förebilder säger han.

– Speciellt tränare måste kliva in och markera att det inte är okej. Att försöka föra det samtalet vidare. Att fortsätta med jobbet. Även föräldrarna, de ska inte sätta den här pressen på barnen. Det är mycket press när de är åtta, nio, tio år på att de ska vara bäst och de ska göra mål. Istället för att de bara ska göra det de älskar och ha kul. 

Hur var den pressen för dig när du var ung? 

– Jag gjorde det jag älskade. Att spela fotboll. Jag kände aldrig press från någon, varken från tränare, föräldrar eller vänners föräldrar. Jag ville ju självklart vinna matcherna och ibland vann man inte och då blev man ledsen. Men det var väl kärleken till fotbollen som gjorde mig ledsen. Det var inte så att jag gick ut och bråkade. Man fortsatte och försökte vinna nästa match.

Har det hjälpt dig att ta dig dit du är i dag?

––Såklart. Man måste älska det man gör. Har man kul så klarar du av allt som kommer på planen. Nu spelar jag på en väldigt hög nivå med mycket press från supportar, klubb och allt runtomkring och jag älskar att spela fotboll, så jag bryr mig inte om den pressen. Jag försöker bara vinna matchen. 

LÄS MER: ”En vidrig kultur – fått familjen att må dåligt”

Spelar välgörenhetsmatch med Locker Room Talk

På söndag spelar Jimmy Durmaz och flera andra offentliga personer en fotbollsmatch som anordnas av Locker Room Talk. Den är till för att uppmärksamma den skadliga jargong som förekommer och för att stoppa skitsnacket.

– Jag tror att det är jätteviktigt att kända personer ställer upp på sånt här. Ju mer förebilder som visar stöttning desto bättre är det. Det är otroligt att se hur många som vill vara med och hur glada personer blir när de får frågan om att vara med.

Vad motiverar dig till att engagera dig så starkt i den här frågan? 

– Våra unga kommer vara vår framtid i Sverige. Jag vill att mina barn ska växa upp i ett bra samhälle. Det är där min motivation ligger, säger Jimmy Durmaz. 

Matchen spelas 15.00 söndagen den 10 november i Subtopia/Hangaren i Stockholm.

LÄS MER: Jimmy Durmaz tal till Sverige efter hatet 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.