Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Drömmer om att köra fyrspann med pappa”

Sveriges Fredrik Persson kör FEI World Cup Driving 2016.
Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN
Victoria Persson, 16, är en supertalang.
Foto: Karolina Swärdh
Victoria Persson: ”Jag drömmer om att få köra fyrspann tillsammans med pappa”
Foto: Karolina Swärdh

Fredrik Persson är en av Sveriges främsta fyrspannskuskar. 

Och nu är hans dotter, Victoria Persson, 16, på frammarsch inom samma sport. 

Vid Ryttargalan tidigare i år nominerades hon i kategorin ”Morgondagens stjärna”. 

– Jag drömmer om att få köra fyrspann tillsammans med pappa.

Fyrspannskusken Fredrik Persson har bland annat VM-guld och VM-brons i lag på meritlistan. Nu väljer hans dotter Victoria Persson att gå i samma fotspår.  

Under Ryttargalan som hölls i slutet av november i år var hon nominerad i kategorin ”Morgondagens stjärna”. Under 2020 tog hon nämligen hem de nordiska mästerskapen och var dessutom elva i JEM. Och lita på att 16-åringen vill fortsätta att ta sig framåt. 

– Jag har lite planer på att börja köra par (två hästar i vagn) snart, men det blir efter gymnasiet. Nu har jag en New Forset-häst (en d-ponny) som jag satsar på i några år till, sen känner jag att det dags att gå över till par och köra lite större hästar. Planen är att jag ska köra två av pappas hästar så småningom, de passar väldigt bra ihop och är som bröder. 

Blev avkastad - valde körningen 

Hästar har alltid varit en stor del av Victoria Perssons liv och hon kallar hästlastbilen för sitt andra hem. Det är där de har bott när de har varit ute och rest på tävlingar.

Vad har du upplevt för platser när ni varit i väg?

– Jag har upplevt allt från 40 graders värme till lera där man får dra upp lastbilar. Lite däremellan. Det är väldigt jobbigt när det är varmt, då blir man väldigt glad när det kommer lite regn, säger hon och skrattar. 

När hon var fyra år fick hon sin första ponny – och snabbt fattade hon tycke för körningen. 

– Min första lilla ponny red jag, det var en ”shettis” och jag blev avkastad. Då började jag i stället att köra mer och mer. Sen har jag bara trappat upp till större och större hästar. Jag brukar säga att jag känner mig tryggare bakom hästen än på hästen.

”Folk känner inte till bakgrunden”

Victoria Persson går just nu första året på Bollerups naturbruksgymnasium och där tränar hon sina hästar i allt från körning till hoppning och dressyr. En körhäst gynnas av väldigt allround träning, berättar hon. 

16-åringen har ett starkt driv när det kommer till att forma sina hästar. Hon får ofta förhålla sig till sin pappa som varit verksam länge i sporten, men betonar att hon går sin egen väg. 

– Det har varit mycket så att jag är Fredrik Perssons dotter och att jag skulle få mycket serverat, men det är folk som inte känner till bakgrunden. Hade jag inte visat att jag vill komma långt i körningen så hade jag inte fått hjälpen hemifrån. 

Nästa år siktar hon på EM igen – och drömmar om framtiden finns det gott om. 

– Jag drömmer om att få köra fyrspann tillsammans med pappa. Det hade varit väldigt kul att få tävla med pappa, inte att jag börjar och att han slutar, utan att vi får tävla tillsammans. Det är min dröm. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.