Domare hotades efter U15-match: ”Tragiskt”

Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: MAGNUS JÖNSSON
Pernilla Larson

En domare i Uddevalla utsattes för hot, hat och trakasserier efter en match i U15-serien. 

Enligt stjärndomaren Pernilla Larsson är händelsen inte unik, och trakasserierna rör sig nedåt i åldrarna. 

– Det är jätteviktigt att det här tas upp, men det är också tragiskt att det tas upp. Det betyder nämligen att väldigt många avskräcks från att bli domare, säger Larsson till Ttela.

I början på november ska det ha gått vilt till efter en match i U15-serien på Kamratgrården. Men det var inte spelarna som betedde sig dåligt. Efter matchen där IFK Uddevalla tog emot Skoftebyn ska ledare och åskådare från IFK Uddevalla verbalt attackerat domaren Martin Brun. 

Brun har valt att tala öppet med Ttela om vad han varit med om, och säger sig ha varit orolig för sin säkerhet efter matchen. 

– Man blir rädd, ledsen och kränkt. Man känner sig inte så lyckad. Något så här allvarligt har jag aldrig varit med om, säger Brun.

Flera ledare och föräldrar har vittnat om händelseförloppet och föräldrar i Skoftebyn berättar att de till slut ringde polisen. Samtidigt tillrättavisar IFK Uddevallas ledarstab vittnesmålen. 

– Vi hade en ungdomsansvarig med honom i omklädningsrummet. Han kan inte ha känt sig hotad. Det kan jag inte tänka mig utan att ha pratat med honom själv efter diskussionen vi hade efter matchen, säger lagledare Anders Berntsson till Ttela

Stjärndomaren Pernilla Larsson har visat sitt stöd för Brun och valt att berätta om sina egna erfarenheter av hot mot domare. 

Hon berättar också att fallet i Uddevalla inte är något nytt under solen. Larsson har själv fått låsa in sig efter matchen och tillkalla kolleger för att våga lämna anläggningen, precis som Brun fick göra efter matchen. Det som oroar henne är att det börjar bli mer intensivt och kryper ner lägre i åldrarna. 

– Allvarlighetsgraden blir så mycket högre i tidigare åldrar. Det som var tur i oturen den här gången var att det var en distriktsdomare och en vuxen person. Annars hade nog den här domaren aldrig dömt en match igen, säger Larsson i en intervju med Ttela.

”Han hotade mig – Fick springa därifrån”

Hennes egen mardrömsupplevelse hände två-tre år in i domarkarriären. Hon hade precis dömt en match med nioåriga killar. Hon minns inte riktigt vad som hände, men efter ett frisparksbeslut brusade en pappa upp vid sidlinjen. 

– Han hotade mig, skrek könsord och jag fick springa därifrån. Det som var bra för mig var att jag tog kontakt med kolleger direkt och fick väldigt bra stöd. Man fick till sig att det här inte är vardagsmat. Det här är ingenting man ska vänja sig vid, säger Larsson. 

Samtidigt som hon är glad att detta uppmärksammas, finns det en viss vemodighet i att diskussionen trappas upp. 

– Det är jätteviktigt att det här tas upp, men det är också tragiskt att det tas upp. Det betyder nämligen att väldigt många avskräcks från att bli domare när det egentligen bara är en liten promille som utsätts för det här, säger Larsson.

Larsson har en förhoppning om att man ska bli fler ungdomsdomare per match i framtiden. 

– Det är ju dels på grund av det här. Man blir så mycket tryggare om man är tre jämfört med om man är själv. Sedan får vi se om vi når dit, men man kan ha en ambition i alla fall, säger Larsson till Ttela. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.