”Det vore en katastrof, vi vill aktivera barnen”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hammarbys friidrottsskola.
Foto: Hammarby Friidrott.
Foto: Hammarby Friidrott.
Michel Tornéus i Hammarby-dressen.
Foto: Bildbyrån

Coronakrisen slår hårt mot Hammarby Friidrott.

En av anledningarna: Föräldrar vågar inte anmäla sina barn till deras populära friidrottsskola.

– Vi vill ju kunna aktivera barnen. Om de ska behöva sitta hemma på sommaren… det vore en katastrof, säger Hammarbys sportchef Pär Hellstadius.

Klubben försöker nu få in extra pengar – med hjälp från Michel Tornéus.

Det är många föreningar som går på knäna under coronakrisen. Idrotten har stannat upp på grund av viruset och då stryps även stora delar av pengaflödet.

Hos Hammarby Friidrott blinkar redan varningslamporna.

– Vi bygger vår ekonomi på Midnattsloppet och på vår friidrottsskola som är väldigt stor, vi har drygt tusen ungdomar som är med varje år. Utöver det arrangerar vi också några tävlingar och så har vi medlemsavgifter, berättar Pär Hellstadius.

– Men just nu är det ingen som anmäler sig, varken till Midnattsloppet eller till friidrottsskolan.

Att arrangera en löparfest i Stockholm den 15 augusti kommer att bli svårt, om inte regeringen lättar på restriktionerna till dess. Men friidrottsskolan kommer med största sannolikhet att bli av, med start i början av juni.

– Vi kommer att göra allt för att kunna genomföra friidrottsskolan och vi vill få ut det beskedet till föräldrar, att vi kommer göra vissa justeringar och försöka genomföra det här, säger Hellstadius.

Vad är det för justeringar?

– Vi pratar bland annat om att dela upp oss i mindre grupper än planerat. Kanske kommer vi vara på flera platser också, för att vi inte ska vara så nära varandra. Och vi kommer så klart att vara utomhus.

”Vi behöver varje krona”

Han förstår att det finns en osäkerhet bland vuxna, men tycker samtidigt att alternativet att hålla barnen hemma under hela sommarlovet vore ”en katastrof”.

– Även om vi har samma restriktioner som vi har nu, så vill vi ju kunna aktivera barnen, säger Pär Hellstadius.

Hur stort är hotet mot föreningen just nu?

– Det är överhängande. Om vi inte får in anmälningsavgifter från friidrottsskolan och midnattsloppet så riskerar vi att… vi överlever på det ena eller andra sättet, men det blir drastiska åtgärder.

Till exempel?

– Vi kommer behöva dra ner på vårt kansli, som vi använder för att kunna driva hela ungdomsverksamheten. Och vi riskerar även att behöva dra ner på vår elitverksamhet.

– Det ser väldigt tufft ut, om man säger så. Men på något sätt ska vi överleva.

För att få in extra pengar har Hammarby gått ut på sin hemsida och vädjat till folk att stötta dem via Swish. ”Viruset ska inte få vinna över Bajen”, skriver dem.

Michel Tornéus, som tävlat för klubben i många år, frontar kampanjen med ett citat: ”Bajen har betytt otroligt mycket för mig och i tider som dessa är det verkligen viktigt att vi är starka tillsammans”.

– Vi behöver varje krona just nu, säger Hellstadius.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.