Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jennifer, 25, slog larm om kränkningar inom gymnastiken

”Jag vill vara den tränare jag aldrig själv hade”, säger Jennifer.Foto: Expressen
Jennifer Pettersson är gymnastiktränare i Örnsköldsvik.Foto: Expressen
I dag är Jennifer tränare och hon vill inte att hennes gymnaster ska måsom hon själv mått.Foto: Expressen
Jennifer har varit ledare i fyra år och är väldigt uppskattad för sitt inkluderande ledarskap.Foto: Expressen
När Jennifer var aktiv hetsades hon till väldigt hård träning. Själv vill hon fokusera på att gymnasterna tränar rätt.Foto: Expressen

Vikthets. Psykiska påfrestningar. Kränkande kommentarer.

Jennifer Pettersson, 25, dedikerade sin uppväxt till gymnastiken – men fick till slut nog av att bli kränkt av tränare och ledare. 

I dag är hon själv tränare, och arbetar aktivt för att motverka trakasserier. 

– Jag vill vara den tränare jag aldrig själv hade, säger hon. 

Redan fyra år gammal fastnade Jennifer Pettersson för gymnastiken. Hon blev kvar inom sporten i drygt 17 år, innan de fysiska och psykiska påfrestningarna blev för mycket. 

Men innan hon lämnade gymnastiken slog hon larm om de usla träningsförhållandena. Både styrelsemedlemmar i den egna klubben och vuxna fick veta hur det egentligen gick till bakom de stängda dörrarna. 

Numera är hon tränare i Örnsköldsviks Gymnastikförening, en förening där alla är välkomna. 

– En bra ledare är den som ser alla gymnaster utifrån vem de är och vad de kan. Man tillåter gymnasterna att ha sina egna mål, sina egna visioner. Man stöttar genom motgång och låter alla vara med, säger Jennifer Pettersson. 

Hur skulle du beskriva dina egna erfarenheter av tränare och ledare?

– Det är väl egentligen dåligt ledarskap som jag själv haft som gymnast. Jag blev inte jättebra behandlad och jag sågs verkligen som en gymnast och inte som en människa. Jag var mina prestationer och fick utskällningar om det gick dåligt. Det var hårt och ett ledarskap som inte var mänskligt.

Efter att länge själv fått utstå kränkningar från ledare tröttnade Jennifer på hur hon blev behandlad. Foto: Expressen

”Ser mig som person”

Jennifer Pettersson blev tränare för fyra år sedan och är i dag en omtyckt och populär ledare.

– Hon är väldigt inkluderande. Alla får vara med och det spelar ingen roll om du är mindre bra på gymnastik eller om du är en av de bästa. Hon är väldigt mänsklig, och jag som gymnast är inte bara gymnast för Jennifer utan även människa, säger Alma Wikström, en av Jennifers gymnaster.

Vad har hon betytt för dig? 

– Hon är inte bara min tränare utan en av mina allra bästa vänner. Jag kan säga vad som helst till Jennifer. Hon är en av personerna jag skulle gå till om jag behöver säga något. Sedan är hon också en duktig tränare och vet vad hon snackar om.  

Cassandra Pettersson är en annan av Jennifers gymnaster. 

Men de är inte bara kolleger, utan även syskon. 

– Hon är både min syrra och min tränare, så hon betyder allt för mig. Man kan tro att det är svårt när en syrra ska träna en, men det går hur bra som helst. Hon ser inte mig som syster på träningarna, utan kopplar bort det, säger Cassandra.

Vad är det bästa med gymnastik?

– Det är att träna, jag älskar att träna. Det är roligt och det finns alltid en massa nya utmaningar att göra. Det går aldrig att bli tillräckligt bra utan det finns alltid nya mål. 

Träna smart – inte hårt

Under sina aktiva år hände det att Jennifer Pettersson fick vara kvar i träningshallen i flera timmar tills hon klarat en specifik övning. 

Precis den typen av hets vill hon själv få bort.

– Jag ser det mer som att om något inte fungerar efter två timmar, nej då ska man nog hem och äta och sova och ta nya tag nästa dag. Jag tror inte på träningssättet med bara hård träning. Jag tror på att träna smart, säger hon. 

Rösta på din favorit i kategorin ”Inkludering” till Årets Eldsjälsgala på aretseldsjal.se 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.