Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det står vuxna och kastar skit på barn”

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Vardagen för dagens ungdomsdomare är stundtals hård.

Allsvenska domaren Mohammed Al-Hakim tror att tonläget gör att Fotbollssverige förlorar framtida domare.

– Jag förstår inte, hur kan en vuxen gå så långt? 

SportExpressen Föreningsliv har tidigare tittat närmare på situationen för ungdomsdomare i dag. 

Domarrapporter från S:t Erikscupen har visat hur domare hotas, förföljs och attackeras av spelare och ledare i Stockholms ungdomsfotboll.

Svenske proffsdomaren Mohammed Al-Hakim är van vid att bli utbuad och supportrar som skriker.

Men att ungdomsdomare ska få utstå sån behandling är inte okej, menar den allsvenske domaren.

– Då är det ännu värre skulle jag säga, för då är det vuxna människor som kastar skit på barn. När jag dömer är det kanske vuxna människor som kasta skit på en vuxen människa som jag är, som är tränad och kan hantera det. Men tänk en tjej eller kille som är 12, 13 år gammal och så står det en vuxen och kastar skit på dem när de dömer matcher. Det förstår jag inte, hur kan en vuxen gå så långt?

”Det försvinner jättemånga redan i början”

Al-Hakim fortsätter:

– Att det helt plötsligt är okej för att man står innanför de vita linjerna på planen. Det är väldigt viktigt att man reflekterar över det som vuxen människa i samhället, för vad är det för uppfostran vi vill ha på våra barn och vilka domare vill vi ha fram till slut.

Tror du vi förlorar domare på det här sättet?

– Absolut, det försvinner jättemånga redan i början. För att rekrytera domare är inte det svåra, det är att behålla dem. Att få en extra peng för att döma matcher, det skulle många unga fotbollsspelare vilja göra och det gör också många.

– Men sen när de får uppleva det här och känner att jag inte vill ha skäll. Det är synd för då försvinner talanger och individer som har egenskaper för att i framtiden kunna bli en bra domare – de försvinner redan där för att en vuxen har gjort bort sig skulle jag säga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.